Kanye West pokračuje v jízdě kontroverzí spojených s jeho bizarní kandidaturou na prezidenta. Na svém prvním předvolebním mítinku v neděli raper pohrozil, že odejde od firem Gap a Adidas, se kterými spolupracuje pod svou oděvní značkou Yeezy. Přestože Kanye toho na svém prvním pokusu o kampaň prohlásil hodně, tenhle výrok měl zatím asi největší důsledky: akcie Gap Inc. Se v pondělí propadly téměř o šest procent.

Téma přišlo na přetřes, když West mluvil o systémovém rasismu v USA a nedostatečném zastoupení Afroameričanů ve vedení firem. „Bez ohledu na risk toho, že o tenhle obchod přijdu, nejsem ve vedení Adidasu, nejsem ve vedení Gapu. To se musí změnit, nebo odejdu,“ řekl raper během vystoupení. Otázkou zůstává, jestli mu uzavřené smlouvy vůbec „odejít“ dovolí. Očividně ale i pouhá pohrůžka u Gapu stačila na to, aby srazila cenu akcií.

Překvapením je, že na akciích Adidasu se tatáž slova téměř neprojevila. Propad byl nepatrný, ze 137,2 dolaru na 136,99. V Gapu bylo jistě smutněji i proto, že firma si od spojení s veleúspěšným hudebníkem slibovala miliardu dolarů do roku 2031. Ostatně samotné loňské oznámení jejich vzájemné spolupráce nakoplo akcie Gapu o 42 procent.

Kanye West svou kandidaturu na amerického prezidenta oznámil 4. července, ale od té doby ji provázejí protichůdné zvěsti, včetně obav o umělcovo duševní zdraví. Ty podle informací časopisu People sdílí i Westovi nejbližší včetně manželky Kim Kardashian. Ona i její manžel už v minulosti mluvili o tom, že raper trpí bipolární poruchou.