Když si objednáváte auto za 10 milionů, ale klidně i mnohem víc, chcete mít něco extra. A co je víc extra než Rolls-Royce? Rolls-Royce s individuální úpravou, kterou má jen pár desítek dalších lidí na světě. Někdy ale třeba jen jeden jediný.

Britská automobilka z Goodwoodu představila ty nejzdařilejší úpravy na přání roku 2020, za kterými stojí její speciální divize Bespoke. Častými klienty jsou i zákazníci z Česka.

Téměř každý vůz, který ve Velké Británii objednává Rolls-Royce Motor Cars Prague, má na sobě některé individuální prvky Bespoke. Může jít o speciální barvu, může jít o výšivky nebo gravírování iniciál nebo čehokoli, co si klient zamane.

„V roce 2019 jsme měli tu čest pro českého majitele vytvořit vůz inspirovaný československými piloty v RAF a i loni jsme dodali několik dalších úchvatných vozů. Je mezi nimi například model Wraith Kryptos z limitované edice 50 kusů,“ říká Eva Kadlecová, brand manažerka pražského zastoupení automobilky Rolls-Royce.

Wraith Kryptos se od ostatních vozů odlišuje tím, že má na sobě šifry, které ukrývají tajnou zprávu. Její přesné znění zná jen designérka vozu a autorka celé myšlenky Katrin Lehmann a šéf automobilky Torsten Müller-Ötvös.

Šifry se nachází na několika místech, a to jak v interiéru, kde jsou například na hlavových opěrkách nebo na palubní desce, ale i zvenku vozu, konkrétně pak na sošce Spirit of Ecstasy. Je jich samozřejmě mnohem víc, ale kde všude šifry jsou, automobilka nezveřejnila. Majitel se do jejich objevování musí pustit sám.

Každá individualizace stojí peníze navíc, ale i čas. Zákazníci britské legendy luxusu ale obvykle příliš nespěchají. „Prvotní je, jak by měl vůz vypadat, jaký by měl být jeho příběh, co má pro svého majitele představovat,“ vysvětluje Eva Kadlecová. Ve chvíli, kdy si zákazník objedná nestandardní barvu, běžná čekací doba se prodlouží o pár týdnů. Pokud jde například o intarzii nebo už zmíněné výšivky či gravírování, dodací lhůta se prodlužuje o měsíce.

„Nejrychleji jsme vůz i s Bespoke prvky dodali za čtyři měsíce. Obsahoval na míru vyrobené iniciály na hlavových opěrkách, prahové lišty s personifikovaným textem a barva kufru ladila s barvou interiéru vozu,“ popisuje jedno z klientských přání Eva Kadlecová s tím, že nejdelší projekt zatím stále trvá. „Od první schůzky se zákazníkem uběhly již téměř tři roky a my se těšíme, že během měsíce automobil zákazníkovi předáme,“ dodává Kadlecová.

V Česku se podle statistiky Svazu dovozců automobilů loni zaregistrovalo 19 vozů Rolls-Royce. Celková prodejní čísla českého zastoupení ale byla vyšší. Samotná automobilka prodejní čísla nekomentuje, Eva Kadlecová tak alespoň připomíná, že české zastoupení má dvě nohy – Českou a Slovenskou republiku.

Vyjma toho prodává vozy v rámci celé Evropské unie. Je totiž třeba si uvědomit, že na rozdíl od Česka zastoupení vozů Rolls-Royce není například v Rakousku, Španělsku nebo Francii. Největší zájem mají zákazníci o SUV Cullinan, jehož cena začíná zhruba na devíti milionech korun a které vlastní například moderátor Leoš Mareš. Eva Kadlecová pro rok 2021 také hodně věří loni představené limuzíně Ghost s pohonem všech kol.

Ale zpět k Bespoke. V rámci této divize se model Phantom pro klienta z Jižní Afriky proměnil v umělecké plátno. Konkrétně pak jeho palubní deska, kterou vyzdobila celosvětově uznávaná jihoafrická umělkyně Esther Mahlangu, která je národní africkou ikonou z regionu Nbedele.

Její živé geometrické abstraktní malby na plátně i na stěnách je možné  obdivovat v mnoha významných muzeích a soukromých sbírkách po celém světě. A také britském voze, který na její počest získal pojmenování The Mahlangu Phantom.

Zřejmě k ruským zákazníkům pak zamířila čtyři SUV Cullinan, která byla věnována ruským místům spojeným s horami, konkrétně se jedná o Elbrus, Krásnou Poljanu, Zlaté hory a Ključevskaju. Auta kromě jiného mají mapu Ruska zobrazenou na vnitřním stropním čalounění a motivy horských vrcholů vyšité na opěrkách hlavy. Prahové lišty každého automobilu pak zdobí nápis s názvem horské oblasti, která inspirovala jeho design, stejně jako nadmořská výška nejvyššího vrcholu každého z regionů. Další jedinečné úpravy vozů Rolls-Royce si můžete prohlédnout v galerii fotografií.