Více než stovka povětšinou neobydlených ostrovů, celoroční teploty mezi pětadvaceti a třiceti stupni a kilometry krásných pláží s bílým pískem. To jsou Seychely uprostřed Indického oceánu, na které se téměř po roce znovu vracejí turisté z celého světa.

Thajsko je zavřené, Indonésie i s jejím klenotem v podobě ostrova Bali nepřístupná a na Zanzibar je zakázáno cestovat. Počet míst, kde by se dala strávit exotická dovolená, se v posledním roce znatelně smrsknul. Na turistickou mapu movitějších turistů se však čerstvě vrátily alespoň Seychely. A zásadně k tomu pomohlo očkování místních obyvatel.

„První informace, že se Seychely otevřou turistům v březnu, se objevila během ledna a na definitivní potvrzení se čekalo do poloviny února, kdy se začalo postupně rozvolňovat. Do té doby jsme fungovali prakticky v lockdownovém režimu,“ říká Květa Beránková, manažerka českého resortu Palm Royal Luxury Villas, který patří bývalému fotbalovému reprezentantovi a majiteli firmy M&T, vyrábějící dveřní a okenní kliky, Ivu Ulichovi.

Ostrovní stát se stovkou tisíc obyvatel, jehož ekonomika je na příjmech z turismu závislá, vsadil na lockdown a očkování. Podle Beránkové první dávku vakcíny dostalo už sedmdesát procent obyvatel a druhou čtyřicet procent.

Seychely se nástupu covidu bránily dlouhodobým, ale částečně přerušovaným uzavřením mezinárodního letiště, což ale nepomohlo. Výsledkem pandemie jsou tak čtyři tisíce nakažených a přes dvacet mrtvých Seychelanů. Aktuální denní přírůstky nemocných už se ale pohybují jen v nižších desítkách.

Ostrovní vláda využila čas, kdy turisté na Seychely nesměli, k tomu, aby připravila pravidla pro jejich návrat. V praxi to znamená hlavně to, že všechna na turismus napojená odvětví prošla kontrolou ministerstva zdravotnictví.

„Hotely a privátní vily, restaurace nebo i taxikáři, provozovatelé lodí a firmy nabízející výlety. Všichni se museli nechat certifikovat, což znamená, že kromě jiného musí mít zpracovaný manuál pro dodržování vládních nařízení,“ popisuje nový seychelský normál Květa Beránková.

Pro turisty přímo na ostrovech to znamená, že pohyb s rouškou je povinný všude na veřejných prostranstvích a v místech, kde se potkávají především s personálem hotelu, v němž jsou ubytováni. Pokud jsou ale ve vlastní vile s privátní zahradou, roušku nosit nemusí. Bez roušky se lze obejít i na pláži, ovšem za předpokladu, že se dodržuje dvoumetrový odstup od ostatních.

Ještě před odletem je pak potřeba získat negativní PCR test, který nesmí být starší než 72 hodin, potvrzení o ubytování v některém z certifikovaných hotelů nebo vil a zdravotní pojištění, které kryje i náklady spojené s izolací nebo hospitalizací kvůli covidu-19.

Aby cesta do tropického ráje mohla proběhnout, všechno tohle je nutné před odletem nahrát do seychelského systému, odkud se vrátí informace, že je všechno v pořádku.

Ovládni AI!
Vydání Forbesu Ovládni AI!

„Po přistání už nic dalšího, například karanténa, nehrozí. Jediné omezení aktuálně spočívá v tom, že turisté nemohou využívat hromadnou dopravu, takže si buď půjčí auto, vezmou si certifikované taxi nebo využijí hotelovou přepravu,“ vysvětluje Květa Beránková.

Český resort, který je složený ze dvou privátních vil pro šest, respektive osm hostů, má za sebou dvanáct měsíců bez turistů. Na platy jedenácti zaměstnanců sice čerpal kompenzace od seychelské vlády, ale na zalepení ztrát to nestačilo. Jejich výraznou část tak musel z vlastních peněz pokrýt majitel Ivo Ulich.

Beránková ale do dalších měsíců hledí s nadějí. V půlce dubna očekává první hosty a hlásí, že další rezervace přibývají.

„Věříme, že až se situace v Evropě uklidní, nastane velký návrat turistů. Jednoduše proto, že Seychely mají celoročně co nabídnout. Krásné počasí, nepřeplněné nádherné pláže a možnost si odpočinout,“ láká Beránková, podle níž drtivou většinu hostů dvojice vil tvoří evropská klientela a vzhledem k českému majiteli je hodně hostů právě z Česka.

Musí jít ale o hosty, kteří jsou ochotni zaplatit za týdenní pronájem vily pro čtyřčlennou rodinu částku kolem čtvrt milionu korun. Kromě samostatné vily s privátním bazénem a výhledem na oceán za to ale získají kompletní servis, který zahrnuje i služby vlastního kuchaře a číšníka. 

Seychely sice obecně patří k dražším destinacím, ale i tak na ně za normální situace podle seychelské honorární konzulky Jany Štefánkové ročně zamíří kolem dvou tisíc Čechů. A teď mají tropické ostrovy ideální příležitost přilákat další.

Myslí si to alespoň mluvčí cestovní agentury Invia Andrea Řezníčková. „Očekáváme, že zájem o Seychely poroste. Už jenom z toho pohledu, že momentálně evidujeme až o šedesát procent větší zájem o Maledivy. A vzhledem k tomu, že třeba na Mauritius není možné letět vůbec, dá se předpokládat, že někteří turisté vyrazí právě na Seychely. Je to podobný typ exotické dovolené za podobnou cenu,“ předvídá.