Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikání jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci ForbesLife. Život je bohatý.
Jestli si potrpíte na sladké snídaně nebo jen máte čas od času naprosto akutní potřebu dezertu, mějte v lednici vždy alespoň jedno balení tvarohu v alobalu. Během pár minut z něj totiž připravíte krásně nadýchané východoevropské lívance zvané syrniki. Jsou skoro bez mouky a díky bílkovinám v tvarohu i dobře zasytí. Pro lehčí verzi dejte tvaroh označený jako jemný nebo měkký, vždy ale ten v alobalu – tvaroh z vaničky potřebuje na zahuštění mnohem více mouky.
Na 4 porce potřebujete:
- 500 g tučného tvarohu v alobalu
- 2 vejce
- 70 g polohrubé mouky + další na obalení
- 20 g vanilkového nebo krupicového cukru
- 1 špetka soli
- Máslo, ghí nebo řepkový olej na smažení
Dle chuti:
- Smetanový jogurt nebo kysaná smetana
- Čerstvé nebo kompotované ovoce
- Oblíbená zavařenina
Postup
- Pokud chcete placky snídat, klidně si těsto připravte už večer – umíchané je sice během chvilky, ale ráno je občas každá minuta dobrá. Všechny ingredience jednoduše smíchejte na poměrně tuhou hmotu, kdyby se příliš lepila, přidejte trochu mouky.
- Z těsta vytvořte asi 16 kuliček, každou zploštěte na 1 až 1,5 centimetru tlustou placku, zlehka obalte v mouce a z obou stran pozvolna dozlatova smažte na rozehřátém tuku.
- Podávejte ihned, a to doplněné jogurtem či smetanou a ovocem ve vaší oblíbené formě. Výborné je do těsta přidat i sušené ovoce, rozinky v rumu či kostičky jablek nebo hrušek se špetkou skořice.