Letos by to po roční pauze konečně aspoň někde mohlo vyjít, co? Poctivý týden na sjezdovce, bez kterého jsme si roky nedokázali představit pořádnou zimu, než nám covid pocuchal zavedené jistoty. Chcete vědět, kolik je ve vašem středisku sněhu a jaké bude počasí? Nebo kolik jste toho najezdili? Zeptejte se aplikace. 

On the Snow
Asi nejobsáhlejší průvodce lyžařskými středisky po celém světě. Stačí si zvolit resort a zjistíte o něm prakticky vše, co může lyžaře zajímat – trasy na mapách, nadmořskou výšku, délku sjezdovek nebo ceny skipasů.

Dále je k dispozici aktuální předpověď počasí včetně sněhového zpravodajství nebo webkamery s aktuálním pohledem na sjezdovky. Ač se samozřejmě hlavní pozornost soustředí na Alpy nebo Colorado, najdete tu i podrobný popis českých středisek, dokonce i těch menších (Tanvaldský Špičák, Říčky v Orlických horách apod.). 

Skiresort.info
Velmi podobná aplikace jako On the Snow, po grafické stránce možná o trochu lepší. Skvělá je možnost stahovat mapy areálů ve vysokém rozlišení pro offline zobrazení – v Evropské unii už je to víceméně jedno, ale třeba ve Švýcarsku je datový roaming pořád dost drahý.

Kromě toho potěší spousta záběrů z webkamer – stačí zběžný pohled a je vám jasné, jaké počasí v resortu zrovna panuje. 

iSki Česko
A ještě jedna podobná aplikace, ovšem mnohem lepší, pokud se chystáte na lyže v Česku. Najdete tu totiž prakticky všechna lyžařská střediska, která u nás fungují – od Pece pod Sněžkou či Špindlerova Mlýna až po sjezdovky pro pár desítek lidí.

Pokaždé můžete počítat s výtečnou mapou, platným ceníkem i aktuální předpovědí počasí. Podobně detailní průvodce jsou na Google Play nebo v AppStore k dispozici i pro další země. 

Skiline
Když už máte vybranou destinaci, přichází čas na monitoring lyžařských výkonů. Lehčí to být nemůže – zaregistrujete se a zadáte číslo skipasu, následně systém automaticky rozpozná, v kterém resortu se nacházíte (ať už v Alpách, Tatrách nebo Česku) a zaznamená každý váš pohyb na sjezdovce.

Vy přitom nemusíte dělat nic, každá jízda se zapisuje automaticky ve chvíli, kdy skipas projde kolem čtečky při nástupu na lanovku nebo na vlek. Večer otevřete aplikaci na webu nebo v telefonu a váš lyžařský den se přehledně zobrazí v celé své kráse. Vidíte naježděnou vzdálenost, ujeté výškové metry, nadmořskou výšku, časy jednotlivých sjezdů apod. 

SkiTracks
Konkurence rozšířenější aplikace Skiline možná nenabízí tak komplexní trekování vašich výkonů, ale má zase jiné přednosti – je o něco propracovanější po grafické stránce, pochvalu zaslouží především 3D mapy lyžařských areálů. Rovnou do ní také můžete uploadovat fotografie, které na sjezdovce pořídíte, a posílat je na speciální sociální síť, kde se uživatelé aplikace scházejí. 

SkiLynx
Jako jediná aplikace z našeho výběru je SkiLynx určena jen pro iOS (ostatní jsou k dispozici rovněž pro Android). Podobně jako Skiline nebo SkiTracks monitoruje váš pohyb během dne, ale má navíc jednu speciální funkci – na mapě areálu přesně vidíte, kde se nacházejí jiní uživatelé, s nimiž se v aplikaci „spřátelíte“. Díky tomu jde o výborný nástroj, když třeba vypustíte děti, aby lyžovaly samy, ale chcete o nich vědět. 

Weather Pro
Aplikací s předpovědí počasí je spousta, ale jejich spolehlivost se často výrazně liší – u nás populární „Norové“ neboli Yr.no se třeba v Alpách mýlí častěji, než by člověku bylo milé. V rámci Evropy po dlouhém a podrobném testování mnoha aplikací vede tenhle nepříliš známý kousek s daty od Meteogroup. 

Aplikace jednotlivých středisek 
Už máte na letošek vybraný areál? Pak je dobré podívat se na Google Play nebo App Store, zda neexistuje nějaká aplikace věnovaná přímo jemu. V takovém případě nabízí obvykle víc než velké portály.

Většinou je k dispozici aktuální sněhové zpravodajství, předpověď počasí, plány sjezdovek, ceny skipasů, 3D mapy areálu a další nezbytnosti. Dobrým příkladem je třeba oblíbený tyrolský Sölden, Dachstein/Schladming, Les Trois Vallées apod. U nás lze doporučit třeba aplikace pro Špindlerův Mlýn nebo Pec pod Sněžkou.