Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.
Na první pohled maso, na první ochutnání maso – v případě tohoto receptu na trhané nemaso byste na první dobrou určitě netipovali, že ve skutečnosti jíte největší stromové ovoce. Jestliže jste někdy ochutnali čerstvý jackfruit, budete o to více překvapeni, že z něj lze připravit takovou slanou dobrotu jako tacos. Tu dobrotu nicméně musíte vykouzlit vy. Sám o sobě nemá jackfruit ve slaném nálevu výraznou chuť, a proto je potřeba si s ním trochu pohrát – namarinovat a dodat mu takový výraz, který si usmyslíte. Jackfruit totiž skvěle nasákne chutě i vůně ingrediencí, jimiž ho vychutíte. Krom tacos tak z jackfruitu můžete připravit například i guláš, grilovaný špíz nebo butter chicken – totiž butter jackfruit.
Na 4 porce potřebujete:
- 400 g jackfruitu ve slaném nálevu (koupíte například na jackies.cz, v DM drogerii nebo v obchodech s exotickými potravinami)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička mletého římského kmínu
- Sůl
Na omáčku:
- 1 cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička třtinového cukru
- 1 lžička uzené mleté papriky
- 1 stroužek česneku
- Špetka mletého chilli
- 1 lžíce jablečného octa
- 200 g pasírovaných rajčat
- 1 bobkový list
- Sůl
- Špetka skořice
Na dresink:
- 2 lžíce tahini pasty
- 2 lžíce limetkové šťávy
- 2 lžíce vody
- Špetka soli
K podávání:
- 4 malé pšeničné placky/tortilly
- ½ avokáda
- Červená cibule
- Koriandr
Postup
- S přípravou trhaného jackfruitu začněte ideálně den předem – chutě se lépe proleží. Pokud ale nemáte čas, nevadí, pusťte se do práce. Jackfruit vložte do cedníku, propláchněte studenou vodou a nechte okapat. Zabalte kousky jackfrutitu po částech do utěrky a vymačkejte přebytečnou vodu.
- Jakfruit namarinujte ve směsi olivového oleje, římského kmínu a špetky soli. V lednici můžete nechat přes noc odpočívat.
- Omáčku si také klidně připravte předem. Cibuli nakrájejte najemno. V hrnci rozehřejte olivový olej a cibuli za občasného míchání osmahněte dozlatova. Ztlumte sporák. Do hrnce přidejte cukr a minutu míchejte.
- Po minutě vsypte mletou papriku, najemno pokrájený nebo prolisovaný česnek, chilli a chvíli míchejte. Zalijte octem a nechte vypařit. Do hrnce nalijte pasírovaná rajčata, přidejte bobkový list, lehce osolte a vařte na mírném plameni asi 5 minut, aby omáčka zhoustla. Nakonec ochuťte špetkou skořice.
- Namarinovaný jackfruit rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě při 200 °C (horkovzduch) 20 minut.
- Po upečení natrhejte jackfruit na vlákna pomocí vidliček. Případné tužší „dřevnaté“ části odstraňte.
- Natrhaný jackfruit promíchejte s omáčkou.
- Metličkou prošlehejte ingredience na dresink – tahini pastu, limetkovou šťávu, vodu a sůl.
- Avokádo nakrájejte na plátky. Cibuli nasekejte najemno. Placky zprudka opečte nasucho na pánvi.
- Do každé placky vložte pár plátků avokáda, trhané nemaso a pokapejte dresinkem. Posypejte cibulkou a koriandrem.