Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.
Na Bún bò Nam Bô narazíte prakticky v každém vietnamském bistru, nicméně možná máte své oblíbené, odkud vám chutná nejvíce. Až zjistíte, jak je tento vietnamský salát ve skutečnosti snadný na přípravu, oblíbíte si ho ještě víc a vyzkoušíte si ho s chutí vyrobit sami. Věřte, že bude stejně tak výtečné, jako to z vašeho oblíbeného podniku.
A ještě na závěr – víte, co v překladu Bún bò Nam Bô znamená? Bún – nudle servírované s hovězím masem – bò. A Nam Bô je název oblasti, ze které tato delikatesa pochází.
Bún bò Nam Bô
Na 2 porce potřebujete:
- 250 g hovězí zadní kýty
- 1 stonek citronové trávy
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce rybí omáčky
- 1 až 2 lžíce rostlinného oleje
Omáčka:
- 1 lžíce třtinového cukru
- 1 stroužek česneku
- 1 chilli paprička (např. rawit)
- 2 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce rýžového octa
- 170 ml horké vody
K servírování:
- 150 g rýžových nudlí bún – tenké kulaté nudle
- ¼ ledového salátu
- 1 mrkev
- ½ salátové okurky
- Hrst vyloupaných (nesolené) arašídů
- 1 lžička rostlinného oleje
- Hrst mungo výhonků
- Hrst smažené cibulky
- Čerstvý koriandr, můžete přidat i perilu a mátu
- Chilli paprička
Postup:
- Hovězí maso nakrájejte na velice tenké nudličky a přendejte do mísy. Pokud by se vám maso špatně krájelo, uložte ho před krájením na půl hodiny do mrazáku. Citronovou trávu oloupejte – asi 2 až 3 vrstvy, aby vám zbyl měkčí střed. Nakrájejte najemno a přidejte k masu. Najemno pokrájejte i česnek a také ho přidejte do mísy. Zakápněte rybí omáčkou, olejem a promíchejte. Nechte chvíli odpočívat v lednici.
- Prozatím uvařte nudle podle návodu. Uvařené nudle sceďte a přelijte studenou vodou. Nechte okapat.
- Zeleninu nakrájejte na nudličky. Arašídy opečte na pánvi do zlatova na lžičce oleje. Poté podrťte čepelí nože ne menší kusy.
- Připravte si omáčku. Cukr, najemno nasekaný česnek a chilli papričku nasypejte do misky. Přilijte rybí omáčku a rýžový ocet a nakonec zalijte horkou vodou. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
- Teď na řadu opět přichází maso. Pánev pořádně rozpalte, maso do ní vsypte a vařečkou rozprostřete, aby se co nejméně dotýkalo. Zprudka restujte. Hotové je během pár minut.
- Do dvou misek nebo hlubokých talířů rozdělte nudle, zeleninu a maso. Posypejte arašídy, cibulkou a bylinkami. Podle chuti posypejte najemno nakrájeným chilli. Servírujte s omáčkou – tou si před konzumací celý salát zalijte.