Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Vietnamská kuchyně je zkrátka boží. A kdo navštívil Vietnam, dá mi za pravdu dvojnásob. Ulice provoněné vietnamskými specialitami vás přitáhnou raz dva, už sedíte na plastových židličkách a rozplýváte se nad tím, co dnes zrovna panímáma přichystala. Bagety Bánh mì, polévky Phở, Bún chả, Bún bò Nam Bộ, letní závitky Nem cuốn i jarní Nem rán milují lidé po celém světě. My si dnes připravíme právě křupavé smažené jarní závitky se sladko-slano-kyselou omáčkou Nước chấm, bez které by to nebylo to pravé vietnamské potěšení.

Suroviny dnes už není obtížné sehnat v jakémkoliv obchodním řetězci. A pokud neseženete zrovna perilu nebo správný rýžový papír (Bánh Da Nem) třeba na Rohlíku či Košíku, vydejte se přímo do asijských potravin nebo na tržiště. Rýžový papír se namáčí zpravidla do vody, ale pokud využijete kouzlo pivních lázní, odměnou vám (i závitkům) bude lepší a barvitější chuť. Do závitků můžete přidat mimo jiné shiitake houby nebo třeba krevety. Nem rán podávejte s pestrou nabídkou čerstvých bylinek (perilou, koriandrem, thajskou bazalkou nebo citronovou mátou) a zmíněnou omáčkou Nước chấm. Pokud je naservírujete s nudlemi Bún, můžete je podávat jako další vietnamskou specialitu zvanou Bún nem.

Smažené jarní závitky Nem rán s omáčkou Nước chấm

Na 20 závitků potřebujete:

  • 30 g jidášova ucha 
  • 50 g skleněných nudlí (Miến)
  • 2 střední mrkve
  • 160 g bílé ředkve
  • ½ kedlubny
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • kousek chilli papričky (dle chuti)
  • 580 g mletého vepřového masa 
  • 2 vejce
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 150 g klíčků fazolí mungo
  • čerstvý koriandr (včetně stonků)
  • perilu
  • thajskou bazalku
  • 1 lžíci sójové omáčky
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • světlé pivo na namáčení papíru
  • 1 balení rýžového papíru (Bánh Da Nem)
  • rýžový ocet na potření
  • rostlinný olej na smažení (řepkový)

Na omáčku Nước chấm:

  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 stroužek česneku
  • 1 stonek citronové trávy
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 2 lžíce rýžového octa
  • 1 lžíci limetové šťávy
  • 6 lžic horké vody
  • pár koleček bílé ředkve
  • pár koleček mrkve
  • kousek chilli papričky
  • čerstvě mletý pepř

Postup

  1. Jidášovo ucho zalijte horkou vodou a nechte nabobtnat. Nudle rovněž zalijte horkou vodou a nechte změknout. Houby i nudle od sebe oddělte pomocí hůlek, ať mají svůj prostor k nabývání. Mezitím očistěte mrkev, bílou ředkev a kedlubnu, nakrájejte na nudličky julienne a dejte do mísy. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, česnek a chilli papričku (pokud toužíte po pikantnější verzi). 
  2. Změklé houby slijte, odkrojte případné tuhé části, nakrájejte na nudličky a přes čistou utěrku vyždímejte (zbavíte se tak přebytečné vody, kvůli které by mohly závitky zbytečně popraskat). Pak je přidejte do mísy k zelenině. Změklé nudle prostříhejte čistými nůžkami, vyždímejte přes stejnou utěrku jako houby a přihoďte k zelenině spolu s masem a vejci. Vše osolte a opepřete. Vmíchejte mungo klíčky a nasekané bylinky. Ochuťte sójovou a rybí omáčkou a důkladně promíchejte. 
  3. Pivo vlijte nejlépe do pánve (rýžový papír se v ní bude dobře namáčet). Vezměte jeden papír, namočte jej celý na pár vteřin do piva a položte na dřevěné prkénko. Naberte jednu až dvě lžíce připravené směsi a naneste na spodní část rýžového papíru blíže k vám. Přehněte papír přes směs, pak přehněte levý a pravý okraj směrem ke středu, přimáčkněte a domotejte směrem od sebe do úhledného závitku. Pokračujte, dokud nespotřebujete veškerou masovo-zeleninovou směs. Z uvedeného množství budete mít 20 poctivých závitků. V malé misce smíchejte trochu rýžového octa se solí. Potřete jím závitky z obou stran a nechte asi půl hodiny nasáknout a oschnout.
  4. Rozehřejte olej (pro urychlení času rovnou ve dvou pánvích) a závitky smažte na středním plameni pěkně dozlatova (asi 6 minut z každé strany). Mezitím připravte omáčku Nước chấm. Do hmoždíře dejte cukr a nadrobno nasekaný česnek se stonkem citronové trávy. Vše ještě společně podrťte a poté přilijte rybí omáčku, rýžový ocet, limetkovou šťávu a horkou vodu. Míchejte, dokud se cukr v tekutině zcela nerozpustí. Nakonec přidejte na tenké plátky nakrájenou bílou ředkev s mrkví a chilli papričkou a lehce posypte čerstvě namletým pepřem. Po usmažení nechte závitky okapat na papírové utěrce. Podávejte je ještě zatepla s připravenou omáčkou a velkou hrstí bylinek.

Tip: Křupavějším závitkům pomůže namáčení rýžového papíru v pivě i zmíněné potření směsí rýžového octa se solí (příp. rýžového vína Mirin se solí). Extra křupavých závitků pak docílíte smažením nadvakrát. Budou nejen křupavější, ale i chutnější. Chápeme však, že to už se málokomu chce. Berte to jako tip, až nebudete vědět, jak naložit s časem navíc. Ujišťujeme vás, že i jedna dávka smažení postačí k tomu, abyste si exkluzivně pochutnali.