Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.
Tento dezert spojující úžasné chutě královských datlí medjool, pistácií a kardamomu se díky nim nese tak trochu v orientálním duchu. Máta s limetou zase tomuto měkkému, sladkému a u srdce hřejícímu koláči přináší svěžest i příjemný vzhled. Je to taková pochoutka, že byste si ji možná rovnou měli udělat z dvojitého množství. V létě můžete k datlové buchtě s jemným arašídovým krémem podávat třeba pistáciovou zmrzlinu a přidat jí tak, kromě limety s mátou, ještě více na svěžesti.
Datlová buchta s arašídovým krémem, pistáciemi a mátou
Na formu o velikosti 28 x 23 cm potřebujete:
- 180 g datlí medjool
- 80 ml horké vody
- 100 g změklého másla
- 200 g třtinového cukru
- 2 vejce
- 170 g hladké mouky
- špetku soli
- 1,5 lžičky prášku do pečiva s vinným kamenem
- 60 ml mléka
Na krém z arašídového másla:
- 125 g mascarpone
- 150 g krémového sýra (Lučina, Philadelphia)
- 75 g jemného arašídového másla
- 15 ml agáve sirupu
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- ½ lžičky mletého kardamomu
- 1 lžíci krémového bílého jogurtu
Na dohotovení:
- loupané nesolené pistácie
- čerstvou (citronovou) mátu
- limetovou šťávu
Postup
- Datle vypeckujte a nakrájejte nadrobno. Dejte je do misky a zalijte horkou vodou. Promíchejte a nechte vodu do datlí nasáknout. Změklé máslo utřete s cukrem do pěny (nejlépe v míse kuchyňského robota) a poté přidejte vejce. Vyšlehejte metličkou ve světlou jemnou směs. V jiné míse smíchejte mouku se špetkou soli a kypřicím práškem, společně promíchejte a prosejte k vyšlehané směsi. Vlijte mléko, přidejte nasáknuté datle a vše pečlivě promíchejte.
- Formu vyložte pečicím papírem (nejprve jej zmuchlejte a poté rozprostřete do formy, bude tak lépe držet tvar) a vlijte do ní připravené těsto. Pomocí stěrky rozetřete těsto rovnoměrně po celé ploše. Poklepejte lehce formou o desku, ať zaručíte rovnoměrnost těsta, a vložte ji do rozehřáté trouby. Pečte při 180 °C cca 35 až 40 minut dozlatova. Po vpíchnutí špejle do těsta by se na ni nemělo již lepit.
- Zatímco se buchta peče, připravte arašídový krém. Jednoduše vložte do mísy všechny ingredience a vymíchejte hladký a pevný krém. Odložte jej prozatím do lednice. Upečenou datlovou buchtu nechte vychladnout. Na její povrch pak naneste připravený krém a vypouklou stranou lžíce rozetřete tak, že vzniknou na jejím povrchu ozdobné prohlubně a špičky. Pistácie i mátu nakrájejte nahrubo. Datlovou buchtu obojím posypejte a nakonec zakapejte limetovou šťávou.