Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Nepečený cheesecake do skleničky je skvělou alternativou pro všechny, kdo nestíhají (nikomu to neříkejte, ale čerstvé ovoce můžete v extra hektický den nahradit i kvalitním džemem), neradi pečou nebo prostě jen hledají něco dobrého a zároveň vhodného na piknik. Dezert totiž můžete připravit rovnou do zavařovacích skleniček, které díky víčku snadno převezete bez rizika vytečení.

Smetanový krém osvěžte čerstvou bazalkou a limetovou šťávou nebo pro klasičtější verzi dochuťte vanilkou. Sušenky dejte jakékoli, co máte rádi (třeba čokoládové), a ovoce střídejte dle sezony – vynikající jsou i borůvky, maliny nebo směs lesního ovoce. Pro hutnější a více „cheesecakový“ krém tvaroh vyměňte za čerstvý krémový sýr či žervé.

Jahodový nepečený cheesecake do skleničky s bazalkou a limetou

Na asi 6 skleniček potřebujete:

  • 250 g plnotučného tvarohu nebo žervé
  • 50 g cukru krupice
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 2 lžíce limetkové šťávy
  • 250 ml smetany ke šlehání

Na sušenkovou vrstvu:

  • 100 g ovesných nebo jiných oblíbených sušenek
  • 25 g rozpuštěného másla

Na jahody:

  • 400 g jahod na polevu
  • 1 hrst čerstvé bazalky
  • 70 g cukru krupice (nebo dle sladkosti jahod)
  • 2 lžíce limetkové šťávy
  • 30 g kukuřičného škrobu
  • 100 g jahod na ozdobu

Postup

  1. Jahody s nasekanou bazalkou rozmixujte nebo nadrobno pokrájejte a s cukrem, limetovou šťávou a škrobem za stálého míchání asi pět minut povařte do zhoustnutí. Směs případně doslaďte dle sladkosti jahod a vaší chuti.
  2. Sušenky rozmixujte nebo válečkem v sáčku či utěrce nadrťte, smíchejte s rozpuštěným máslem a rozdělte do asi šesti skleniček. Směs jen zlehka upěchujte (třeba koncem vařečky), aby šla dobře vyjídat lžičkou, a pokapejte vždy zhruba dvěma lžícemi jahod.
  3. Tvaroh s oběma cukry a limetovou šťávou prošlehejte, smetanu vyšlehejte dotuha a opatrně spojte s tvarohem. Opět ochutnejte a množství cukru a citrusové šťávy dolaďte dle své chuti.
  4. Jahody na ozdobu pokrájejte na tenké plátky a ty přitiskněte na boky sklenice. Doprostřed pomocí cukrářského sáčku (nebo obyčejného pevného sáčku s ustřihnutým rohem) naneste opatrně mezi jahody tvarohový krém a překryjte zbývající jahodovou polevou. Kdyby mezitím příliš zatuhla, znovu ji mírně zahřejte. Nechte v chladu zatuhnout a poté spotřebujte do dvou dnů.