Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.
Garbanzos con merluza y espinacas neboli cizrna s mořskou štikou a špenátem je vcelku běžné španělské jídlo, které má ovšem kromě lahodné chuti ještě další dvě velké výhody: díky kombinaci luštěnin, ryby a zeleniny je nutričně skvěle vyvážené, a když použijete sterilovanou cizrnu, také velice rychle hotové.
Cizrnové ragú s rybou a špenátem
Na 4 porce potřebujete:
- Olivový olej
- 2 střední cibule
- 1 červená paprika
- Sůl & pepř
- 1 lžíce uzené papriky
- 2 stroužky česneku
- 1 čerstvá chilli paprička
- 500 ml pasírovaných rajčat
- 500 ml vývaru
- 440 g sterilované cizrny
- 1 bobkový list
- 125 g baby špenátu
- 600 g filetů z mořské štiky (=štikozubce/hejka)
- Hladká mouka
- Hladkolistá petržel & citron k podávání
Postup
- Na třech lžících oleje asi 8 minut restujte na kostičky pokrájené cibule a papriku, během restování osolte. Zasypejte uzenou paprikou a nasekaným česnekem s chilli papričkou, promíchejte a už po pár vteřinách, aby paprika nezhořkla, zalijte pasírovanými rajčaty a vývarem.
- Vmíchejte scezenou cizrnu, přiveďte k varu a asi 10 minut povařte. Na závěr přidejte špenát, nechte zavadnout, a dochuťte čerstvě mletým pepřem.
- Mezitím, co se cizrna vaří, připravte rybu: plátky zlehka osolte, opepřete a na velkém talíři obalte v mouce. Krátce pak z obou stran smažte dozlatova na olivovém oleji. Druhá možnost je kousky ryby na posledních několik minut vmíchat do cizrny, a uvařit ji tak přímo v ní. To je postup jednodušší a zdravější, ale samozřejmě chuťově o trochu slabší než smažená verze…
- Cizrnu obložte rybou a podávejte se skrojkem citronu a posypanou sekanou petrželí.
Sušená cizrna: Jak správně vařit cizrnu najdete v receptu na hummus.
Co dál: V sezoně dejte místo passaty rajčata čerstvá nebo do základu přidejte i další zeleninu jako mrkev nebo pórek a jídlo ovoňte bylinkami (tymián, rozmarýn) nebo špetkou šafránu.