Zapomeňte na nákupy a vánoční trhy. Drážďany umí překvapit a je načase dát jim šanci hned teď. Tohle město totiž zdaleka nejsou jen barokní památky, staré galerie a historie na každém kroku.

Drážďany, do kterých jsou to z Prahy necelé dvě hodiny cesty autem nebo –⁠⁠ chcete-li cestu začít ranním proseccem –⁠ dvě a půl hodiny vlakem, umí v lecčems překonat i milovaný Berlín.

Hned na začátku vynechte Staré Město a ubytování si najděte na druhém břehu Labe. Přes – tady už pořádně širokou – řeku je to jen kousek, ale najdete tu úplně jiný svět. Novoměstská čtvrť alias Neustadt je pulzujícím, svěžím centrem, které má mnohem blíž k trendy čtvrtím Berlína než ke staré a profláknuté části Drážďaň.

Kolo!

Tak, už jste v Neustadtu a před sebou máte dva dny volna. Začněte tím, že si půjčíte kola. Přes různé aplikace je to snadné a pohodlná městská kola, které zvládnou i dámy v letních šatech, nabídnou nový pohled na tohle město s půl milionem obyvatel. Nebojte se, bude to zábava. Vítr ve vlasech, tři, dva, jedna, startujeme!

Schwebebahn

Na rozkoukání se vyhněte silnicím ve městě a vydejte se na cyklostezku podél Labe. Má spoustu výhod: můžete se kochat výhledy na barokní stavby na druhém břehu, je to rovinka a snadno se proti proudu Labe dostanete třeba až k místní víc než stoleté visuté lanovce. Za pět minut jízdy se člověk dostane tímhle technickým skvostem až na vrchol, odkud je krásný výhled a nechybí ani příjemná kavárna.

Cyklostezky u Labe a City Beach

Cestou zpátky to vezměte směrem Neustadt a po cyklostezce podél Labe si zajeďte až do pohodového plážového bistra Strandbistro City Beach. Lehátka na trávě a možnost vychlazeného drinku jsou neodolatelné, a navíc je odsud fajn pohled na protější břeh řeky.

Yenidze

Jestli vám do oka padne i budova, která připomíná mešitu s minaretem, můžete své spolucestující odzbrojit informací, že tahle stavba ve skutečnosti nemá s islámem nic společného. Postavili ji tady už na začátku 20. století jako fabriku na cigarety. Mimochodem, její architekt byl pozdější švagr Adolfa Hitlera. Dnes jsou v netradiční budově kanceláře a restaurace.

Výstava Andy Warhol

Po odpočinku skočte do pohodlného sedla kola a vydejte se na směrem od Labe, přes čtvrť Neustadt až do rozlehlého areálu Zeitenstroemung, který původně sloužil saské armádě a později se tu vyráběly turbíny pro lodě a letadla.

Dneska se prostor využívá multifunkčně, například i na výstavy. Nyní je tu ještě do 12. června k vidění pop-artová výstava Andyho Warhola. Představuje na 130 originálů jeho děl a několik filmů, které dosud nebyly zveřejněny.

Kunsthofpassage

Nejvyšší čas vrátit se zpátky do pulzujícího a trendy Neustadtu. Designové obchůdky lákají k nákupům a minout by člověk neměl Kunsthofpassage, kde se na dvorcích mezi secesními domy dají obdivovat umělecké fasády.

Každý z dvorů měl na starosti jiný umělec. Nejznámější z fasád je (hlavně za deště) surrealistický modrý zpívající dům, v jehož systému okapů proudí pravidelně voda a celý systém se rozezní jako zpívající fontána.

Tapas Bar Barceloneta

Jídlo? Jídlo! Po vyjížďce a umění musí přijít na řadu kvalitní gastronomie. V Neustadtu najdete na pár ulicích širokou a lákavou nabídku kuchyní z nejrůznějších koutů světa (včetně Německa). Restaurace, hospody, bary jsou na každém rohu, mezi nimi stojí muzikanti a hudbou dovádějí pohodovou atmosféru k dokonalosti.

Za zkoušku určitě stojí Tapas Bar Barceloneta na ulici Alaunstrasse. S výběrem parádních vín a neméně báječných tapas poradí příjemný a zábavný majitel podniku. Posaďte se ven a užívejte si atmosféry téhle čtvrti, která ožívá se setměním.

Kdo má ještě čas a síly, může se vydat i po „povinné jízdě“ starými Drážďany. Mezi největší lákadla patří budova slavné opery Semperoper, velkolepý kostel Frauenkirche, z jehož kupole je báječný výhled na celé město, nebo třeba komplex barokních budov Zwinger, ve kterém je například Galerie starých mistrů s díly od takových jmen, jako je Tizian, Raffael Santi, Rembrandt nebo Rubens.

Kam na jídlo? Nebojte se turistické lokality a klidně zkuste tradiční německou kuchyni v restauraci Pulverturm přímo naproti Frauenkirche. Ceny jsou přiměřené a obsluha i jídlo výborné. Odsud to je jen pár kroků ke krásnému „suvenýru“ – v Salzgasse je vinotéka Sächsische Vinothek s lokálními víny ze Saska. Stojí za zkoušku!