Nachystejte si kovové trubičky na pečení, kuchyňský teploměr a robota. Bez těchto pomocníků by to dnes nešlo. A protože krém v kremroli hraje veledůležitou roli, je potřeba mu věnovat tu správnou péči.
Pro perfektně vyšlehaný sníh nechte bílky důkladně odpočinout při pokojové teplotě. Italský meringue – sněhová hmota z našlehaných bílků, ke kterým se pomalu přilévá cukrový rozvar – je pro kremrole jako stvořený. Chutná skvěle a zároveň perfektně drží svůj tvar. Křehké kefírové těsto stačí pak tímto vláčným, krémovým sněhem naplnit a skvostné kremrole jsou na světě.
Existuje nespočet dalších možností, čím božské trubičky naplnit. Vyzkoušejte i nevšední malinovou nebo lískooříškovou náplň. Je to příjemná změna, kterou můžete při ochutnávce kremrolí směle hodnotit a porovnávat.
Křehké kefírové kremrole
Na 26 kremrolí potřebujete:
- 280 g hladké mouky + na podsypání
- sůl
- 2 žloutky
- 120 ml kefíru
- 250 g másla + na potření kovových trubiček
- moučkový cukr na posypání
Na italský meringue:
- 180 g krupicového cukru
- 60 ml vody
- 3 bílky pokojové teploty (90 g)
Na malinovou náplň:
- 150 ml 33% smetany ke šlehání
- 150 g Philadelphie
- 75 g Lučiny
- 2 lžíce moučkového cukru
- 3 lžíce hustého malinového džemu
- lyofilizované maliny na posypání
Na lískooříškovou náplň:
- 150 g mascarpone
- 2 lžíce moučkového cukru
- 150 ml 33% smetany ke šlehání
- 1 lžíci lískooříškového krému
- neloupané lískové ořechy na posypání
Postup
- Do větší mísy prosejte mouku, přidejte špetku soli, žloutky, kefír a na kousky pokrájené máslo. Vše promíchejte a máslo pomocí špiček prstů do těsta zapracujte. Podle potřeby podsypávejte těsto při hnětení trochou mouky, dokud nebude hladké a nelepivé. Zabalte jej do fólie a nechte minimálně 2 hodiny odležet v lednici. Prospěje mu odpočinek v lednici i celou noc.
- Připravte si náplně. Naplňte je do zdobicích sáčků s kulatými či hvězdicovými špičkami a nechte v lednici, dokud jimi nebudete plnit upečené a zchladlé kremrole.
- Italský meringue: Do rendlíku dejte cukr s vodou a rozehřejte na teplotu 118 °C. V mezičase pomalu šlehejte bílky, které mají pokojovou teplotu. Cukrový rozvar poté tzv. „na nitku“ vlijte k našlehaným bílkům – tenkým pramínkem, pomalu a po stěně mísy. Zvyšte rychlost kuchyňského robota a přibližně 5 minut šlehejte, dokud nedocílíte krásně lesklé a pevné sněhové hmoty. Další tepelná úprava není požadována a výsledek je takto připraven k po(u)žití.
- Malinová náplň: Vychlazenou smetanu promíchejte s krémovými sýry, prosátým moučkovým cukrem a vyšlehejte na pevný krém. Vmíchejte k němu malinový džem a několik mezi prsty rozdrolených lyofilizovaných malin.
- Lískooříšková náplň: Mascarpone, prosátý moučkový cukr a smetanu vyšlehejte dotuha. Nakonec lehce vmíchejte lískooříškový krém.
- Kovové trubičky na kremrole pomažte tuhým máslem. Odpočaté těsto rozdělte na polovinu (nebudete muset válet tak velkou plochu) a z každé pak vyválejte na pomoučené ploše obdélník. Z něj pomocí rádýlka nebo nože vykrájejte proužky široké asi 3 cm a dlouhé asi 25 cm. Proužky obtočte kolem kovových trubiček a zlehka je k nim utiskněte – především pak oba konce, aby neměly tendenci se v troubě odlepovat.
- Kremrole vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem s dostatečným rozestupem a pečte při 190 °C asi 15 minut dozlatova. Nechte je chvilku vychladnout a pak opatrně sejměte z kovových trubiček. Pokračujte s obtočením dalších proužků kolem trubiček. Podle toho, jaký počet kovových trubiček vlastníte, „otočíte“ množství plechů v troubě.
- Do upečených kefírových trubiček vtlačte pomocí zdobících sáčků jednotlivé náplně (vždy z obou stran). Sněhové kremrole ponechte jen tak, malinové dozdobte rozdrolenými lyofilizovanými malinami a lískooříškové zase nasekanými lískovými ořechy. Před podáváním kremrole posypejte moučkovým cukrem.