Na talíř polévky, ze které se ještě kouří, se vám pravděpodobně během teplých dnů nebudou sbíhat sliny tak jako na osvěžující čerstvou zeleninu. Orosený talíř studené polévky z cukety a špenátu navíc „uvaříte“ za pár minut. A pokud by vám ta horkost polévky, jak jste zvyklí, přeci jen scházela, můžete při dochucování přiostřit a přidat trochu nakrájené chilli papričky. Další výhodou studené polévky je, že i tato na první pohled skromná porce jídla dokáže díky obsahu vlákniny a zdravých tuků zasytit na překvapivě delší dobu. A pokud by vám to bylo přeci jen málo, můžete k polévce podávat například uzenou rybu.
Studená polévka: cuketovo-špenátový krém s kešu oříšky
Na 2 porce potřebujete:
- 70 g kešu ořechů
- 100 g cukety
- 70 g baby špenátu
- 50 g hustého kokosového mléka
- 2 kuličky nového koření
- ½ lžičky mletého římského kmínu
- ½ lžičky mleté pískavice
- Šťáva z 1 limetky
- Chilli podle chuti (můžete případně vynechat)
- Sůl
- 2 dl studené vody
- 3 kostky ledu
Postup
- Kešu ořechy namočte minimálně na dvě hodiny do studené vody. Slijte a vložte do mixéru.
- Přidejte ostatní ingredience a rozmixujte najemno.
- Na talíři posypejte nasekaným špenátem, chilli a kešu. Podávejte s plátkem limetky.