„Super, to chutná jako koprovka v housce!“ byla první (nadšená!) slova našeho testera Řeckem inspirovaného burgeru. Nevadí. Řecký burger uděláme jindy. Každopádně kombinace šťavnatého hovězího nebo jehněčího masa, koprové majonézy, rychle nakládané okurky a feta sýru se sušenými rajčaty za ochutnání rozhodně stojí. Nejlepší je z grilu, ale zmáknete ho i klasicky na pánvi, a velice se přimlouvám za upečení domácích housek viz níže nebo pořízení opravdu dobrých kupovaných, protože právě kvalitní houska je to, co burger doladí k dokonalosti.
Hovězí burger s rychle nakládanou okurkou, sušenými rajčaty, feta sýrem a koprovou majonézou
Na 4 burgery potřebujete:
- 4 hovězí burgery nebo 800 g vyzrálého mletého hovězího masa (skvělé je i jehněčí)
- sůl & pepř
- 8 plátků slaniny
- 4 hamburgerové bulky
- 1 velké rajče
Na marinovanou okurku:
- 1 salátová okurka
- ½ lžičky soli
- 2 lžíce cukru krupice
- 4 lžíce octa
- 1 až 2 lžíce sekaného kopru
Na koprovou majonézu:
- 4 lžíce majonézy
- 1 lžička dijonské hořčice
- 2 lžíce sekaného kopru
Na rajčatovou salsu:
- 4 sušená rajčata v oleji
- 6 lžic feta sýru
- 1 stroužek česneku
- Čerstvě mletý pepř
Postup
- Maso vyndejte asi hodinu předem z lednice, aby stihlo zteplat na pokojovou teplotu. Vytvarujte z něj 4 burgery o něco větší než vaše housky (při pečení se totiž stáhnou) s prostředkem tenčím než kraje (aby nebyl po upečení vyboulený).
- Okurku nakrájejte na tenká kolečka nebo škrabkou na zeleninu na dlouhé proužky a alespoň na 20 minut naložte do směsi soli, cukru, octa a kopru. Čas od času zamíchejte. Pokud nesníte vše, uchovávejte v uzavřené skleničce v lednici a spotřebujte do pěti dnů.
- Majonézu smíchejte s hořčicí a najemno nasekaným koprem.
- Rajčata i s trochou oleje, fetou, prolisovaným česnekem a pepřem rozmixujte na hladkou pastu, podle potřeby zřeďte dalším olejem z rajčat nebo trochou vody. Pro hrubší strukturu můžete vše jen najemno nasekat.
- Slaninu nechte nasucho vyškvařit, burgery pak můžete potřít trochou oleje nebo použít tuk, který pustila slanina. Maso osolte a opepřete a z každé strany 3 až 5 minut opékejte na pánvi, grilovací pánvi či v ideálním případě grilu.
- Mezitím si z vnitřní strany opečte také prokrojené housky a pokrájejte rajčata či další zeleninu (cibuli, salát atd.).
- Spodní polovinu housky potřete čtvrtinou rajčatové salsy, obložte rajčetem, naloženou okurkou, masem, majonézou a opečenou slaninou a přiklopte druhou houskou. Zpevněte párátkém a můžete podávat.
Koprová nesnášenlivost: Pokud vy nebo někdo ze strávníků nesnesete kopr, vyměňte ho za mátu nebo mátu s koriandrem (i když u toho hrozí podobný problém).
Ty nejlepší burgerové housky: Jakmile jednou vyzkoušíte tyto havajské housky, už nebudete chtít jíst nic jiného. Leda snad naše klasické máslové bulky.
Ochucené maso: Vzhledem k výrazným doplňkům není třeba maso nijak výrazně dochucovat, ale jestli vám to nedá, přidejte rovnou do masa prolisovaný česnek, sekané oregano a kousky sušených rajčat. Pokud používáte jehněčí, nebojte se ani špetky skořice a sekané čerstvé máty.