Bratislava se neustále vyvíjí a roste velmi zajímavým směrem. Možná ne tak rychle jako třeba skandinávská hlavní města, ale přesto snese evropské srovnání. A stojí nejen za několikadenní zastávku cestou do Tater nebo do Chorvatska, ale i za samostatný výlet. 

Vlastně hned několik výletů, protože je jasné, že Bratislava bude při každé návštěvě jiná, zase o něco lepší a modernější. Až přijedete příště, možná už bude dokončená čtvrtá věž multifunkčního projektu Sky Park, který do Bratislavy přinesl světovou architekturu. Autorem návrhu je totiž studio Zaha Hadid Architects. V moderních výškových budovách je více než 700 luxusních bytů. 

Součástí projektu je i nižší office budova, jejíž kanceláře spolu s týmem Zahy Hadid navrhovali Vietzke & Borstelmann Architekten tak, aby byly v souladu s filozofií well-being. Při své práci se vždy řídí behaviorální analýzou daného místa a lidí, kteří jej budou využívat. Celý projekt Sky Park pak završí stavba další, téměř stodvacetimetrové kancelářské věže.

Už teď si sem ale udělejte procházku. Můžete při ní třeba ocenit, že z místa je stále patrná někdejší průmyslová čtvrť Čulenova. Zůstala tu například Jurkovičova tepláreň, kde rovněž vznikly kanceláře s velmi příjemnou atmosférou. V přízemí budovy, která je národní kulturní památkou, je i skvělý DOT. Espresso Bar, k němuž patří i DOT. Contemporary Art Gallery. A v okolí je spousta zeleně. 

V rámci projektu Eurovea City roste do výšky 168 metrů první slovenský mrakodrap. Bude součástí nové obytné, obchodní, zábavné i administrativní čtvrti, jejíž součástí je i dlouhá nábřežní promenáda. Začíná nedaleko Slovenského národního divadla a lemuje ji spousta restaurací a barů. Zvlášť v létě je to velmi oblíbené místo na drink, večeři nebo piknik v trávě.

Asi dvacet kilometrů jižně od města je galerie moderního umění vybudovaná přesně po vzoru velkých uměleckých projektů třeba právě ve Skandinávii. Jistě si tu vzpomenete na kodaňskou Louisianu nebo stockholmský Artipelag. Jen tedy místo moře má slovenská Danubiana Dunaj.

Najdete tu aktuální výstavy zejména slovenských a českých, ale také dalších evropských umělců. Uměním se pokocháte uvnitř i v zahradě, nechybí ani stylová kavárna s výhledem na všechny strany tohoto poloostrova.

Rostou tu samozřejmě i skvělé gastro podniky. Snídani si dejte ve Five Points, k obědu ochutnejte skvělou Asii v Soho, nejlepší zmrzlinu prodává Koun, na odpolední kávu se stavte k Ottovi a na drink s parádním výhledem zajděte do Sky Baru.

A na večeři zůstaňte v hotelu. Pokud se tedy ubytujete v elegantním Grand Hotel River Park, jehož restaurace Riverbank je vyhlášená specialitami šéfkuchaře Jaroslava Žídka. Kromě restaurace si v tomto hotelu zamilujete i zdejší Zion Spa, a to nejen kvůli špičkovým službám a krásnému interiéru, ale i kvůli úžasnému výhledu na řeku. Spa je totiž umístěno v jedenáctém patře.