Málokterý novodobý seriál dokázal k televizním obrazovkám přilákat miliony diváků. Případy 1. oddělení ano. Zfilmované zločiny, které kdysi skutečně řešil elitní tým pražské mordparty, jsou díky fenomenálnímu předchozímu úspěchu zpět.

Už první řadu v roce 2014 sledovalo průměrně 1,6 milionu lidí starších patnácti let. Druhá řada o dva roky později byla ještě úspěšnější a stala se do té doby nejsledovanějším původním seriálem České televize od roku 2005. Dodnes oslovily Případy se všemi premiéry a reprízami dohromady téměř 5,7 milionu dospělých diváků.

Podle tvůrců je obliba seriálu daná hlavně jeho autentičností. Možná i proto, že jedním ze dvou scenáristů je bývalý šéf pražského prvního oddělení Josef Mareš. Případy, které postavy v seriálu vyšetřují, a které se spadají do porevoluční doby, tak zná ze své praxe.

Do třetí a závěrečné série jich společně s druhým scenáristou Janem Malindou vybrali třináct. „Vím, že spousta zajímavých případů se odehrála i v jiných koutech republiky. Ale o nich jsme točit nechtěli, protože na jejich vyšetřování jsem se nepodílel a neznám pozadí. Já sám jsem si zažil, když se jeden můj případ objevil v kriminálce jiných autorů, a bylo to prezentované jinak, než jak jsem si pamatoval,“ vypráví Josef Mareš.

Původně sice chtěli tvůrci sérii uzavřít už po druhé řadě, nakonec se ale rozhodli pokračovat. Impulzem byl i odchod Josefa Mareše od policie a také příslib, že se do seriálu vrátí dramaturg Tomáš Feřtek a všichni hlavní herci – mezi nimi také Ondřej Vetchý, který o třetí řadu hodně stál.

Vetchý přitom přiznává, že během zrodu seriálu měl obavy. „Josef Mareš byl už tehdy můj kamarád, a když jsme se potkali u natáčení filmu Nevinnost, kde dělal poradce, a on mi řekl, že píše scénář a chce, abych v tom hrál a ještě navíc jeho, tak jsem trochu vyděšený byl. O to víc mě pak překvapilo, jak dobře napsané to je,“ přibližuje herec, ztvárňující roli vyšetřovatele Tomáše Kozáka, inspirovaného právě Marešem.

Foto Eva Koňaříková / Česká televize

Věrohodnost prostředí i případů samotných hraje v seriálu velkou roli. I tím se podle Vetchého, který detektivky miluje, odlišuje od jiných kriminálek.

„Případy 1. oddělení jsou tvrdá realita. Šokovala mě při nich hlavně brutalita pachatelů. Třeba když při rekonstrukci naprosto neosobně a cynicky popisovali, jak kterou vraždu provedli,“ popisuje. Možná i proto byl z toho, že Josef Mareš od policie odchází, nešťastný.

Kamaráda přemlouval, prosil, dokonce mu vyhrožoval. „Kvůli téhle zemi, kvůli poškozeným i pozůstalým, kvůli policii, která přišla o špičkového vyšetřovatele vražd, mě to mrzelo,“ přiznává Ondřej Vetchý.

Bývalý policista u policie strávil sedmadvacet let a odchodem získal více času na psaní scénáře než u předchozích dvou řad, kdy byl ještě ve službě. Za odbornost a autentičnost příběhů ručí právě on. „Psalo se mi to teď lépe, mohl jsem si dovolit být k někomu i víc kritický, protože už jsem byl mimo,“ přibližuje Mareš, který je autorsky podepsaný i pod úspěšným seriálem Devadesátky.

První díl Případů 1. oddělení bude mít premiéru 5. září a diváky čekají i nové tváře. Herecký tým se rozrostl o slovenského Juraje Loje a Barboru Kročkovou, skrze niž se na oddělení objeví ženská postava, po které volali někteří diváci už v první sérii.

Tehdy by to však nebylo tak uvěřitelné, protože zastoupení žen na reálném 1. oddělení bývalo kdysi minimální. „Měli jsme tam dlouhé roky jen jednu, ale když jsem odcházel, už tam byly čtyři, takže jsme si mohli Barboru do seriálu zařadit,“ říká Mareš.

I když už není hlavní postavou, objeví se v Případech také Boleslav Polívka v roli Václava Plíška, který v předchozí sérii od policie odešel. Protože však patřil mezi jednoho z nejoblíbenějších protagonistů, scenáristé vymysleli způsob, jak Plíška dostat zpátky. „Má tam dva případy z třinácti a v dalších se mihne, takže diváci si ho užijí celkem dost,“ láká Jan Malinda.

Foto Petr Čepela / Česká televize

Svou chvíli na výsluní zažije i Miroslav Hanuš coby kapitán Korejs, který se na oddělení také vrátí, i když v trochu jiné roli. Seriál podle něj výrazně předčí běžnou televizní seriálovou produkci.

„Je o level výše. Je skvěle obsazený, výborně se v něm složilo spektrum typů a na natáčení byl dostatek času. Rád říkám, že Případy jsou takzvaně políbenou záležitostí,“ pochvaluje si zkušený herec.

Česká televize dosáhla za rok 2021 celkových příjmů 6,4 miliardy korun. Devadesát procent tvořily koncesionářské poplatky, zbylých deset komerční výnosy. Jen na výrobu vlastních pořadů vydala televize podle výroční zprávy přes miliardu korun, 430 milionů uvolnila na dramatický žánr, kam Případy 1. oddělení spadají.

Pro letošní rok schválila Rada České televize rozpočet s výnosy a náklady 7,17 miliardy korun, což je o 235 milionů více než loňský rok. V letech 2023 a 2024 chce však veřejnoprávní médium ušetřit 910 milionů – škrtat bude hlavně v provozu, programu, původní tvorbě a investicích.