Obrácené koláče mě baví, protože jsou většinou rychle hotové, použijete do nich dost čerstvého ovoce a ještě poměrně dobře vypadají. Zásadní je dodat vrstvě ovoce po upečení lesk – tedy potřít ji medem, rozehřátou zavařeninou nebo dobrým sirupem. V tomto případě by se hodil zázvorový, datlový nebo jablečný, protože sladké letní hrušky doplňuji voňavým kořením, brusinkami v amarettu a ořechy.

Obrácený hruškový koláč se zázvorem, medem a brusinkami

Na formu o průměru 22 až 24 cm potřebujete:

  • 1 hrst sušených brusinek nebo rozinek
  • 4 lžíce amaretta nebo rumu
  • 5 zralých hrušek
  • ½ kostky změklého másla (125 g) + na vymazání formy
  • 1 hrnek panely nebo třtinového cukru
  • 4 vejce
  • 1,5 hrnku mouky (špaldové či klasické hladké pšeničné, lze i půl na půl s žitnou)
  • 1 vrchovatá lžička kypřicího prášku
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • ½ lžičky mletého hřebíčku
  • ¼ lžičky soli
  • ½ hrnku najemno nasekaných vlašských ořechů (příp. mandlí)
  • 3 lžíce medu na potření

Postup

  1. Brusinky do amaretta naložte buď den předem, nebo je s ním přiveďte k varu a nechte nabobtnat alespoň, než si připravíte těsto. Formu (nejlépe tu s odnímatelnými okraji) vymažte máslem. Dvě nejpevnější hrušky oloupejte, vyndejte z nich jádřince, pokrájejte je na tenké plátky a vyložte s nimi dno formy. Zbylé hrušky už nemusíte loupat, jen z nich odstraňte semínka a nasekejte je na malé kousky nebo nahrubo nastrouhejte. Troubu předehřejte na 180 °C.
  2. Změklé máslo dobře prošlehejte s panelou a postupně zapracujte i všechny ostatní suroviny. Těsto bude dost husté, ale záleží na savosti mouky a velikosti hrnku (já používám hrnek o objemu cca 220 ml) – kdyby se vám zdálo těsto husté až moc, trochu ho zřeďte mlékem, smetanou nebo černým pivem, které se k hruškám výborně hodí.
  3. Těsto opatrně uhlaďte na hrušky a pečte asi 40 minut nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Nechte 15 minut chladnout ve formě, poté koláč vyklopte na mřížku, formu odstraňte, povrch koláče potřete medem a nechte dochladnout.