Ne každému se příjemně vstává do podzimního tmavého rána. Ne každý si s chutí užívá procházky po mokrých cestách zasypaných spadaným listím. Ne každý se dobrovolně loučí s létem. Ale i podzim přináší příležitosti, jak si zpříjemnit den, potažmo celé toto mlhavé roční období. Kdy jindy chutnají pečené hrušky se skořicí lépe než těsně po sklizni? Chia pudink s pečenými hruškami s panelou, která jim dodá báječnou karamelovou chuť, si zamilujete tak, že se možná nebudete chtít rozloučit se zimou.
A pakliže toužíte po malých obměnách, můžete k hruškám přidat i nějaké rozinky, sušené švestky, pomerančovou kůru, kardamom anebo i kapku rumu. Zároveň můžete k dokončení využít různé druhy ořechů a pěkně si jimi dezert posypat. Milovníci dýní mohou hruškové pyré nahradit anebo s dýňovým pyré smíchat.
Chia pudink s pečenými hruškami
Na 3 porce potřebujete:
Chia pudink:
- 60 g chia semínek
- 300 ml mandlového mléka
- 1 až 2 lžíce čekankového sirupu
- 1 lžička vanilkové pasty
- ¼ lžička mleté skořice
Pečené hrušky:
- 4 hrušky
- 3 lžíce panely (případně třtinového cukru)
- Šťáva z ½ citronu
- 1 lžička mleté skořice
Navíc:
- 150 g řeckého jogurtu
- 3 ruličky skořice
Postup
- Chia semínka nasypte do větší sklenice. Zalijte mlékem, přidejte čekankový sirup, vanilkovou pastu a skořici. Promíchejte, sklenici uzavřete a dejte na hodinu do lednice, aby semínka absorbovala tekutinu a směs získala tu správnou konzistenci.
- Hrušky oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na menší kostky. V pekáčku zakápněte zasypte panelou. Díky ní získají hrušky včetně sirupu báječnou karamelovou chuť. Zakápněte citronovou šťávou, poprašte skořicí a promíchejte. Pečte při 200 °C 30 minut.
- Zhruba 3 lžíce hrušek včetně části sirupu odeberte stranou. Zbytek hrušek rozmixujte na pyré.
- Do servírovacích skleniček rozdělte hruškové pyré. Na pyré naneste opatrně chia pudink. Do každé sklenice přidejte 2 lžíce řeckého jogurtu a nakonec posypejte pečenými hruškami a polijte sirupem z hrušek. Ozdobte ruličkou skořice a podávejte.