Barevné řádění s dýněmi je zábava, která nás alespoň na chvíli přenese dál od mlhavých podzimních dní. Krom toho rozzáří dýně naše pokrmy a dodají jim skvělou chuť. Obzvlášť dýně hokkaido, která vyniká svou nasládlou chutí a nemusí se loupat. Perfektně se kombinuje s výrazným, hřejivým kořením. Pokud by vám však tato kombinace přišla až moc „ostrá“, můžete si výběr koření navolit podle vlastních preferencí a ochutit těsto například jen vanilkou a skořicí.
Pokud doma nedisponujete lívanečníkem, ale dostali jste na ně přeci jen chuť, můžete lívance smažit i na klasické pánvi. Jestli toužíte po vyšších lívancích, zahustěte těsto ještě zhruba 2 lžícemi mouky. Těsto bude v každém případě po usmažení krásně vláčné a jemné, a to nejen díky dýňovému pyré, ale i díky kefíru.
Dýňové lívance s kefírem
Na 18 až 20 lívanců potřebujete:
- 200 g dýně hokkaido
- Olivový olej
- 120 g kefíru
- 150 ml vody
- 1 vejce
- 1 lžička vanilkové pasty
- 1 lžíce javorového sirupu
- 100 g celozrnné špaldové hladké mouky
- ½ lžičky kypřicího prášku do pečiva
- ½ lžičky mleté skořice
- Špetka mletého zázvoru
- Špetka mletého muškátového oříšku
- Špetka kardamonu
- Špetka soli
- Kokosový olej na smažení
K podávání:
- Hustý bílý jogurt (řecký či smetanový), skyr nebo zakysaná smetana
- Drobné ovoce – ostružiny a borůvky
- Pekanové ořechy
- Javorový sirup
Postup
- Dýni hokkaido nakrájejte na menší kousky a lehce zakápněte olivovým olejem. Promíchejte a rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě na 190 °C do změknutí – bude to trvat asi 25 až 30 minut. Po upečení nechte zchladnout, aby nebyla horká.
- Dýni, kefír, vodu, vejce, vanilkovou pastu a javorový sirup rozmixujte dohladka. Ve druhé míse promíchejte sypké suroviny včetně koření a důkladně vmíchejte do dýňové směsi.
- Na olejem vytřené pánvi smažte pozvolna lívance z obou stran dozlatova.
- Lívance servírujte s oblíbeným bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou, ovocem, ořechy a javorovým sirupem.