Sladké jídlo jako hlavní chod byste jinde než v našich končinách hledali jen těžko, ale ruku na srdce, kdo by občas místo oběda nezvládl talíř buchtiček se šodó, ovocných knedlíků nebo právě bramborových šulánků s mákem? Jemné šišky jsou bezvadné i naslano jako příloha ke špenátu nebo výpečkům, ale s mákem a v našem případně i nadpozemsky nadýchaným vinným šodó vám nějaké myšlenky na spotřebuje cukru rychle zaženou. Mák je navíc velice zdravý, takže to můžete pojmout i jako zdroj cenných živin (a trochu sladkého, ano). Používejte nejlépe český modrý mák, který je zpravidla chutnější a kvalitnější než dovážené varianty.
Bramborové šišky s mákem a vinným šodó
Na 4 porce potřebujete:
- 600 g brambor (typ C)
- 200 g hrubé mouky
- 1 vejce
- Sůl
Na dokončení:
- Mletý mák
- Moučkový cukr
- Rozpuštěné máslo
Na vinné šodó:
- 125 ml bílého vína
- 50 g cukru krupice
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 vejce
- 1 žloutek
Postup
- Brambory (klidně den předem) pořádně omyjte a uvařte ve slupce doměkka. Vychladlé brambory oloupejte a najemno nastrouhejte. Do velkého hrnce si už dejte vařit vodu se špetkou soli, bramborové těsto je třeba dát vařit co nejrychleji po jeho zpracování, aby nezřídlo.
- K bramborám přidejte mouku, vejce a špetku soli a vypracujte hladké těsto. Kdyby se moc lepilo, přidejte ještě trochu mouky. Na pomoučené ploše rukama tvarujte asi 4 cm dlouhé šišky, které odkládejte na taktéž pomoučený plech či velký tác.
- Všechny šulánky najednou vložte do vroucí vody a vařte jen do chvíle, kdy vyplavou na hladinu. Sceďte, nebo ještě lépe z vody malým cedníkem vylovte, aby se nepomálamaly, nechte chvilku okapat a ještě horké obalte v čerstvě umletém máku smíchaném s moučkovým cukrem. Druhá možnost je mákem šišky jen posypat. Podávejte hojně přelité rozpuštěným máslem, zředěnými domácími povidly nebo vinným šodó.
- To připravíte velice jednoduše: všechny suroviny vložte do ohnivzdorné misky, tu položte na hrnec s vodou tak, aby se dno misky nedotýkalo hladiny vody, a za stálého šlehání elektrickým šlehačem nebo metlou zahřívejte do zhoustnutí.
Nasladko i naslano: Klasika je také na másle opečená strouhanka, doplněná o moučkový cukr. Do šodó můžete přidat nastrouhanou kůru z ½ chemicky neošetřeného citronu. A šišky lze podávat také jako přílohu naslano a ještě lepší budou, když je po uvaření opečete na másle.