Jestli vás postup na kváskový chleba odradil svou zdlouhavostí (a kladli jste si jako já otázku, zdali si na něj máte pro jistotu vyhradit celý víkend), zkuste tento jednoduchý žitný. Pečení kvalitního domácího chleba se totiž může obejít i bez hnětení, překládání a podobně, den předem si jen připravíte rozkvas, který pak smícháte se zbytkem ingrediencí, necháte vykynout přímo ve formě a upečete. To už jde, co myslíte? Žitný chléb navíc díky velkému podílu vloček a semínek obsahuje spoustu vlákniny i něco zdravých tuků a dalších živin.

Jednoduchý kváskový žitný chleba se slunečnicí, vločkami a lnem

Na formu 8 x 28 cm potřebujete:

  • 1 lžíce žitného kvásku
  • 150 ml vody
  • 150 g celozrnné žitné mouky

Na těsto:

  • 400 ml vody
  • 180 g celozrnné žitné mouky
  • 250 g vloček (žitných, ovesných či jiných)
  • 40 g slunečnicových semínek
  • 40 g drceného lněného semínka
  • 1 lžička soli (asi 15 g)
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce posypu (vločky, slunečnice, len)

Postup

  1. Večer předem oživte kvásek: v míse, ve které budete zadělávat těsto, rozmíchejte lžíci kvasu s vodou a moukou, přikryjte a nechte do druhého dne (resp. 6 až 12 hodin) zrát.
  2. Druhý den formu na srnčí hřbet vyložte zmuchlaným a znovu rozloženým pečicím papírem nebo vymažte silnou vrstvou tuku, např. sádla. Lžíci rozkvasu si schovejte do skleničky na další pečení (uchovávejte v lednici), v míse pak se zbytkem jen krátce promíchejte zbylé suroviny. Těsto přemístěte do formy a nechte 3 až 4 hodiny v teple kynout, bezvadně na to funguje lehce zahřátá (a již vypnutá) trouba.
  3. Povrch chleba pokapejte vodou a posypejte semínky či vločkami. Formu pak vložte do trouby vyhřáté na 250 °C, po 10 minutách ji ztlumte na 200 °C a pečte dalších 40 až 50 minut, až povrch zmavne. Vyklopte z formy na mřížku a krájejte až po vychladnutí – vlahý žitný chléb je poněkud mazlavý. Skvěle se hodí k domácímu gravlaxu.

Jaké vločky? Pro jemnější strukturu použijte vločky označené jako „jemné“, a druh vyberte dle své chuti, pro 100% žitný chleba dejte žitné, dobré jsou i ovesné či špaldové.

Kde sehnat kvásek? Poptejte se mezi známými, v řemeslných v pekárnách nebo mrkněte na kváskovou mapu na webu Pečem pecen, kde najdete nadšené pekaře ze svého okolí, kteří se o kvásek (a možná i nějaké rady) rádi podělí.