Tradiční české křehké rakvičky se šlehačkou jsou jako dělané pro dnešní slavnostní den. Pojďme letos Dušičky pojmout trochu radostněji! Vzpomínat na milované zesnulé můžeme i ve veselejším duchu, vezměme si příklad z mexického Día de los Muertos neboli Dne mrtvých. Základní myšlenkou svátku je šťastné opětovné shledání živých se zesnulými, tak ji zkusme aplikovat i na naše Dušičky a oslavme je skvělým tradičním českým dezertem

Domácí rakvičky se šlehačkou

Na 20 rakviček potřebujte:

  • 4 žloutky
  • 25 g celého vejce (cca polovina)
  • 200 g moučkového cukru
  • 1/3 lžičky mleté vanilky
  • Špetku soli
  • Máslo na vymazání formiček

Na ozdobu:

  • 400 g smetany ke šlehání 
  • Půl lžičky mleté vanilky nebo vanilkového extraktu

Postup

  1. Troubu předehřejte na 150 °C a formičky na rakvičky lehce prsty vymažte máslem. Pokud máte formiček méně než 20, rozdělte veškeré suroviny na polovinu a těsto připravte dvakrát. Žloutky, vajíčko, moučkový cukr, mletou vanilkou a špetku soli vyšlehejte ručním šlehačem či v robotu do husté a světlé pěny, trvá to cca minutu až dvě. Je důležité směs nepřešlehat, kdyby obsahovala až moc bublin, rakvičky by byly příliš tenké a nešly by vyklopit z formiček.  
  2. Hustou pěnu přelijte do cukrářského sáčku s hladkou špičkou a naplňte připravené formičky do 1/2 až 2/3, v troubě velice nabudou.
  3. Na plechu vložte do rozpálené trouby a pečte do doby, než se nafouknou a lehce zrůžoví, mělo by to trvat asi 10 minut. Jakmile jsou nafouklé, snižte teplotu na 120 °C a sušte dalších 35 minut. Usušené rakvičky nechte cca 10 minut vychladnout ve formičkách, poté zatlačte na hrany a opatrně vyklopte. 
  4. Když jsou rakvičky studené, vyšlehejte dotuha smetanu ke šlehání společně s mletou vanilkou. Přesuňte do cukrářského sáčku s řezanou špičkou a ozdobte jednotlivé rakvičky. Pokud chcete, můžete přidat i maliny pro osvěžení.  Správné rakvičky by měly být lehce růžové, křehké, duté a hlavně křupavé! Proto je šlehačkou zdobte vždy až těsně před podáváním.

Co se zbylými bílky? Pokud nevíte, co si počít s přebytečnými bílky, vyzkoušejte náš recept na mini pavlovu, Eton mess či pistáciové laskonky.