Na další dýňový koláč se skořicí či jiným hřejivým kořením zapomeňte. Mučenka a mandle představují novou podobu lásky, kterou si k dýni pěstujete. Osvěžující chuť ale není to jediné, co si na dýňovém koláči zamilujete. Zcela určitě vás dostane dokonalou vláčností. Není nad to si probarvit podzim chutným dezertem, který uspokojí nejen vaše touhy po sladkém, ale také potěší tělo zdravou dávkou živin. Díky xylitolu navíc ušetří spoustu kalorií i vaši zubní sklovinu.
Dýňový koláč s mandlemi a mučenkou
Na formu 25×25 cm potřebujete:
- 400 g dýně Hokkaido
- Olej
- 200 g kefíru
- 3 vejce
- 1 lžíce citronové šťávy
- Nastrouhaná kůra z 1 citronu
- 1 lžička vanilkové pasty
- 80 g kokosového tuku
- 100 g mletých mandlí
- 120 g xylitolu
- 150 g celozrnné špaldové hladké mouky
- 70 g jemných ovesných vloček
- 1 lžička sody
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- Špetka soli
Na potření:
- 500 g měkkého polotučného tvarohu
- 4 až 5 lžic xylitolu
Na dokončení:
- Dužina ze 3 mučenek
- Drcené mandle
Postup
- Dýni nakrájejte na menší kusy. Lehce zakápněte olejem. Použijte nějaký chuťově neutrální, například řepkový, ale nevadí ani olivový. Můžete dát i trochu rozpuštěného kokosového oleje. Pečte v troubě při 190 °C asi 30 minut doměkka.
- Zchladlou dýni vložte do mísy. Spolu s kefírem, vejci, citronovou šťávou a kůrou, vanilkovou pastou a rozpuštěným (vychladlým) kokosovým olejem rozmixujte dohladka.
- Ve druhé míse smíchejte mleté mandle, xylitol, mouku, ovesné vločky, sodu, kypřicí prášek a sůl. Dýňovou směs zapracujte do sypké směsi a důkladně promíchejte.
- Těsto rozetřete do pečicí formy vyložené pečicím papírem. Pečte při 180 °C asi 35 minut. Nechte zcela zchladnout.
- Tvaroh oslaďte xylitolem a rozetřete na koláč. Ozdobte semínky mučenky a drcenými mandlemi.