U drtivé většiny příčetných osob je první reakce na přidávání vaječných bílků do ovesné kaše stejná – údiv smíšený s odporem. Následuje vysvětlení, že ve vločkách není bílek absolutně cítit, a připomenutí benefitů vaření s bílky. K těm na jedné straně patří větší množství (a to velice dietních) bílkovin, a tedy sytější kaše, na straně druhé ideální způsob, jak spotřebovat zbylé bílky, když se vám zrovna nechce péct pavlovu, laskonky nebo pusinky.
Takže, jakkoli bizarně to zní, přidávat bílek do ovesné kaše opravdu doporučuji, je díky němu krásně nadýchaná a lehounká, a na chuti to nikdo nepozná.
Nadýchaná ovesná kaše s bílkem
Na 1 porci potřebujete:
- 40 g jemných ovesných vloček
- 200 ml mléka
- 1 bílek
K podávání
- Čerstvé ovoce
- Sirup (jablečný, datlový, javorový) či med
- Ořechové máslo (kešu, arašídy, mandle)
- Drcená lněná nebo chia semínka
Postup
- Pokud jste koupili vločky vcelku, nejprve je rozmixujte, kaše bude mít hladší a krémovější strukturu a bude také lépe stravitelná.
- Vločky s mlékem za častého míchání povařte doměkka v pánvičce na plotně nebo v misce v mikrovlnné troubě, tam je vždy po 30 vteřinách zamíchejte. Bude to trvat 3 až 4 minuty.
- Jakmile jsou vločky měkké a kaše hustá, odstavte je a rychle vmíchejte 1 až 2 bílky. Pokud by se vám zdál bílek ještě syrový, na půl minuty kaši vraťte na plotnu či do mikrovlnky.
- Dozdobte čerstvým ovocem, ořechovým máslem či sekanými ořechy, semínky a oblíbeným sladidlem.
Co se zbylými žloutky: Takové zdravé ráno je výbornou záminkou pro odpolední vaření špaget carbonara nebo třeba pečení rakviček, nemyslíte?