Turecká vejce Çılbır jsou mojí oblíbenou fresh alternativou vajec Benedikt. Nic proti holandské omáčce, ale v kombinaci se šunkou či slaninou a poctivým muffinem vás taková snídaně dokáže hned po ránu řádně uzemnit. Zato jogurt se svěžími bylinkami podporujícími trávení a lahodné chilli máslo vás bude bavit nejen k snídani, ale klidně i jako lehký oběd či rychlá večeře.

A až si na takovém jídle pochutnáte, zvažte příspěvek Člověku v tísni nebo jiné ověřené neziskovce, která v Turecku a Sýrii pomáhá obětem ničivého zemětřesení.

Turecká vejce s jogurtem a bylinkami Çılbır

Na 2 porce potřebujete:

  • 250 g řeckého jogurtu
  • 1 stroužek česneku
  • 3 lžíce sekaných bylinek (máta, kopr, případně koriandr a petržel)
  • ¼ lžičky soli

Na vejce:

  • 4 vejce
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce octa

Na chilli máslo:

  • 3 lžíce másla (50 g)
  • ½ lžičky uzené či sladké papriky
  • ½ lžičky chilli vloček (i více)

Postup

  1. Jogurt (10% řecký, ne odtučněný!) ochuťte prolisovaným česnekem (pokud vejce snídáte a čeká vás den s lidmi, zvažte jeho vynechání), sekanými bylinkami (mátu určitě nevynechejte, kopr, koriandr či petržel dejte dle svých preferencí) a špetkou soli. Jogurt můžete před podáváním i trochu ohřát.
  2. Do hrnce či hluboké pánve dejte vařit vodu s octem a solí. Vejce si vždy vyklepněte do malého hrnku nebo naběračky. Když je voda těsně pod bodem varu, lžící do ní udělejte vír a do něj vejce opatrně vlijte. Stejně postupujte se zbylými vajíčky. Pošírujte je těsně pod bodem varu, aby se nepotrhala, na mírném ohni 3,5 minuty. Poté je děrovanou lžící vyndejte na talířek.
  3. Mezitím, co se vaří vejce, si připravte máslo: spolu s paprikou a chilli vločkami ho za stálého míchání přiveďte v malém hrníčku k varu, až se krásně zbarví.
  4. Jogurt rozdělte do misek či talířků, obložte vejci, přelijte máslem a případně dozdobte další mátou a koprem. Podávejte s čerstvým nebo opečeným pečivem.