Existuje celá řada verzí mrkvového dortu a stejně tak existuje spousta možností, jak si dochutit svou obilnou kaši ke snídani. Někdo si více pochutná na silně kořeněném mrkvovém dortu, někdo dá přednost svěžejším tónům citronu. Ovesná kaše ve stylu „mrkváče“ stojí někde na půli cesty mezi těmito dvěma extrémy. První tábor si tak může kaši ovonět ještě trochou mletého hřebíčku nebo kardamomu, ten druhý zase kaši zakápne citronovou šťávou a přistrouhá do ní i trochu kůry.
Tak jako tak si pochutnáte na sametově jemné kaši, která přináší tělu spoustu zdraví prospěšných látek. Pro zvýšení biologické hodnoty jsme do kaše přidali trochu quinoy, která vám třeba někdy zbývá od oběda. Nyní už máte další tip na to, kde ji zužitkujete.
Ovesná kaše à la carrot cake s quinoou
Na 2 porce potřebujete:
- 80 g jemných ovesných vloček
- 350 ml mléka (rostlinného nebo živočišného)
- 20 g quinoy
- 1 větší mrkev (asi 80 až 100 g)
- Hrst rozinek
- 1 špetka soli
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička vanilkové pasty (nebo vanilkového extraktu)
- 1 lžíce javorového sirupu
- Citronová kůra podle chuti
K podávání:
- Bílý jogurt (nebo zakysaná smetana či rostlinná alternativa)
- Rozinky nebo jiné ovoce
- Ořechy a semínka podle chuti
- Javorový sirup
- Mletá skořice
Postup
- Ovesné vločky vložte do hrnce a zalijte mlékem. Nechte nasáknout – ideálně přes noc. Nicméně kaši lze vařit i z předem nenamočených vloček.
- Quinou uvařte zvlášť a sceďte. Pokud vám zbyla vařená quinoa z předešlého dne, bude vám stačit asi 1/3 hrnku na dvě porce.
- Do hrnce k nasáklým vločkám přidejte najemno nastrouhanou mrkev, rozinky, malou špetku soli, skořici a vanilkovou pastu. Vařte za občasného míchání asi 2 minuty. Poté vmíchejte quinou a podle chuti oslaďte. Pokud ji máte rádi, dochuťte nastrouhanou citronovou kůrou. Jestliže jste vločky předem nestihli namočit, nejdříve je 3 minuty vařte a poté pokračujte stejně podle tohoto kroku postupu, celkem se tak budou vařit 5 minut.
- Kaši rozdělte do misek nebo talířů. Ozdobte jogurtem, rozinkami, ořechy a semínky a lehce poprašte skořicí. Podle chuti přelijte javorovým sirupem.