Ať už je nazvěte jakkoli, v zásadě jde o zelné závitky s mletým masem, východoevropskou specialitu, o jejíž původ se přou Poláci, Ukrajinci, Slováci, Rusové… Dnešní recept je základní ukrajinskou variantou a jak už to tak bývá, ty nejjednodušší věci jsou ty nejlepší! Vedle vareniků či boršče si právě na golubcích můžete pochutnat v mnoha ukrajinských bistrech, která vznikla po začátku ruské invaze. Protože pochutnat si s dobrým pocitem, že i trochu pomáhám, je k nezaplacení.

Ukrajinské zelné závitky s mletým masem: holubce

Na 14 závitků potřebujete:

  • 1 hlávka bílého zelí
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 2 lžíce másla
  • 500 g mletého masa (mix hovězí a vepřové, případně jenom vepřové)
  • cca ½ hrnku vařené rýže
  • 1 lžička kvalitního koření na mletá masa bez soli
  • sůl & pepř
  • 400 ml zelného vývaru
  • 2 lžíce rajského protlaku

Dále:

  • zakysaná smetana
  • čerstvé bylinky (pažitka, petrželka nebo kopr)

Postup

  1. Nejprve dejte vařit zelí do vody s 1,5 lžičkou soli. Celou hlávku vložte do vody košťálem nahoru, který co nejvíc seřízněte. Postupně se mírným varem začnou uvolňovat jednotlivé listy, které dávejte stranou, budete je plnit masovou směsí, kterou si připravte následovně.
  2. Na střední pánvi si na másle orestujte najemno nasekanou cibuli společně s nastrouhanou mrkví a petrželí, bude to trvat cca 7 až 10 minut. 
  3. Do velké mísy dejte syrové mleté maso, přidejte koření na mletá masa, předem uvařenou rýži a orestovanou zeleninovou směs. Zamíchejte a dle chuti osolte a opepřete čerstvě namletým pepřem. 
  4. Zelným listům vyřízněte spodní tvrdší část řapíků. Do každého listu zabalte jako do obálky část masové směsi. Maso dejte na spodní část listu, kraje listu přehněte přes maso a pevně zarolujte. Závitky skládejte těsně vedle sebe do pekáče nebo zapékací mísy, bude jich cca 14 kusů.
  5. Do cca 400 ml vody, ve které se vařily listy, rozmíchejte rajský protlak a touto tekutinou zalijte zelné závitky. Ty si před pečením zatižte zapékací mísou nebo jiným vhodným předmětem, aby v tekutině neplavaly. 
  6. Golubce takto pečte cca 50 minut, na posledních 10 minut je dopečte už tzv. na barvu bez zatížení – odkryté.
  7. Hotové golubce servírujte se zakysanou smetanou a čerstvými bylinkami, přelité vzniklou výbornou šťávou z pečení. 

Tip: Do misky odeberte část šťávy z pekáče a zamíchejte do ní cca 150 g zakysané smetany (takto se nesrazí). Pak tuto směs vlijte do pekáče do zbylého výpeku, vznikne jemná omáčka.