Japonské kuřecí masové špízy tsukune jsou výbornou variantou pro letní grilování. Ze směsi mletého masa můžete vytvarovat podlouhlé karbanátky nebo koule. Ty stačí napíchat na grilovací jehly a v průběhu grilování potírat lahodnou doma vyrobenou tare omáčkou, která je nejen ke grilovaným masům perfektním doplňkem.
Její chuť umami si rozhodně zamilujete a zůstane ve vaší mysli ještě hodně dlouho. Je sladce slaná a ve své chuti hluboká. Omáčka tare je klíčovým prvkem yakitori, oblíbeného japonského pokrmu sestávajícího právě z kuřecích špízů, které se grilují nejčastěji na dřevěném uhlí. Špízy jsou nejchutnější z grilu, upéct je však můžete i v troubě.
Japonské kuřecí špízy tsukune (つくね) s tare omáčkou
Na 2 až 4 porce potřebujete:
- 550 g mletého kuřecího masa
- Bambusové špejle na grilování
- 1 až 2 lžíce bílých sezamových semínek
- 2cm kousek zázvoru
- 2 stroužky česneku
- 1 jarní cibulka
- Hrstka listů perily
- 1 lžíce sezamového oleje
- 1 lžička miso pasty
- Sůl & pepř
- Hrst panko strouhanky
- Limeta k podávání
Tare omáčka:
- 150 ml tmavé sójové omáčky
- 150 ml mirinu
- 75 ml saké
- 65 g hnědého cukru
- 1 jarní cibulka
- 2 stroužky česneku
- 2cm kousek zázvoru
Postup
- Použijte mleté kuřecí maso ideálně ze stehen bez kostí a kůže. Můžete si ho namlít i sami doma nebo svěřit tento úkon řezníkovi.
- Ploché bambusové špejle namočte do studené vody zhruba na půl hodiny, nebudou se pak na grilu tolik pálit. Sezamová semínka opražte nasucho na pánvi dozlatova a rozvonění.
- V rendlíku smíchejte sójovou omáčku, mirin, saké a hnědý cukr. Přidejte očištěnou, na třetiny překrojenou jarní cibulku, rozmáčknuté stroužky česneku a na plátky nakrájený zázvor.
- Nechte přijít k varu a ihned stáhněte na mírný plamen. Za stálého probublávání svařte obsah zhruba o polovinu na konzistenci řidšího sirupu. Zabere to přibližně 30 minut. Omáčku slijte přes sítko.
- Maso smíchejte s najemno nastrouhaným zázvorem a česnekem. Přidejte nadrobno nasekanou jarní cibulku a listy perily. Vmíchejte sezamový olej, miso pastu, sůl a pepř. Podle potřeby přidejte panko strouhanku a vše důkladně rukama promíchejte.
- Ze směsi tvarujte podlouhlé karbanátky nebo koule. Můžete nakombinovat i oba tvary. Napichujte je jednotlivě nebo po více kusech na jehly či předem namočené špejle.
- Maso položte na očištěný rozpálený gril (nebo grilovací pánev) na vysokou teplotu. Z jedné strany grilujte 3 až 4 minuty. Špízy otočte a grilujte 2 až 3 minuty i z druhé strany.
- V průběhu otáčení maso potírejte připravenou omáčkou. Celkový čas grilování přizpůsobte skutečné velikosti karbanátků (cca 10 až 15 minut).
- Propečenost masa můžete zkontrolovat teploměrem. Vnitřní teplota by měla ukazovat kolem 74 °C. Nebo zapíchněte do masa špejli a pokud vyteče čirá šťáva, je hotové.
- Hotové špízy přetřete znovu omáčkou a posypejte opečeným sezamem. Podávejte se skrojky limety, kterými lze maso příjemně osvěžit.