Začátek školního roku je tu. A kreativita s vymýšlením zábavných svačin, kterými se trefíte ratolestem do noty, bude nejspíš zase brzy tatam. Málokdo odolá lískooříškovému krému, a tak nabízíme jako jeden z tipů na svačinu jeho domácí zdravější verzi.

O obsahu krému budete mít, jakožto jeho tvůrci, dostatečný přehled. Na rozdíl od kupované verze v sobě totiž skrývá poctivou dávkou lískových ořechů, kterou nepřehlušuje množství palmového tuku a cukru.

domaci nutella

Domácí nutella: lískooříškový krém bez bílého cukru

Na 2 skleničky o objemu 200 ml potřebujete:

  • 300 g neloupaných lískových ořechů
  • 2 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
  • 40 g holandského kakaa
  • 4 až 5 lžic datlového sirupu
  • Zrníčka z 1 vanilkového lusku
  • Špetka soli
  • 8 až 10 lžic rostlinného mléka
domaci nutella

Postup

  1. Neloupané lískové ořechy vysypejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 10 minut při 180 °C. Slupky za tu dobu popraskají a ořechy opečením získají ještě lepší chuť.
  2. Zabalte je do čisté utěrky a v dlaních o sebe otřete. Slupky se začnou z ořechů jednoduše odlupovat. Ořechy vložte do vysokorychlostního mixéru a mixujte, dokud nebudou krémové.
  3. Počítejte s dobou mixování klidně kolem 15 minut. V průběhu stírejte ořechy ze stran nádoby a opět pokračujte v mixování. Hutná směs se začne postupně proměňovat v jemný lískový krém.
  4. Tento krok je velmi podstatný, jelikož určuje výslednou texturu lískooříškového krému, a tím pádem i oblíbenost mezi jejími malými milovníky.
  5. Jakmile docílíte máslové konzistence lískových ořechů, přilijte kokosový olej a rozmixujte dohladka. Následně vmíchejte prosáté kakao, datlový sirup nebo jiné sladidlo, vanilku, sůl a rostlinné mléko. Pro autentičtější chuť můžete místo něj použít slazené kondenzované mléko, ale počítejte pak také s cukrem, který obsahuje.
  6. Datlový sirup přidejte nejprve v menším množství a po ochutnání dolaďte případným přídavkem. Postupně přidávejte i množství mléka. Mixujte, dokud se vše pěkně nespojí.
  7. Voňavý, jemný a zároveň hutný lískooříškový krém přendejte do čistých skleněných uzavíratelných nádob a do brzkého spotřebování uchovávejte v lednici.

Tipy a triky

  • K rozmixování lískových ořechů doporučujeme použít opravdu výkonný mixér, který dobu mixování bez problému zvládne.
  • V případě, že použijete již oloupané lískové ořechy, postačí je opéct krátce nasucho na pánvi.
  • Na doslazení použijte datlový sirup, pokud se nebráníte jeho charakteristické chuti. Domácímu lískooříškovému krému dodá příjemnou vůni, chuť a podpoří jej i pěkně tmavou barvou. Datlový sirup můžete podle preferencí rovněž nahradit javorovým sirupem či medem.
  • Lískooříškovým krémem obohaťte křehké palačinky, lívance nebo třeba domácí toustový chléb. Můžete jej přidávat do různých snídaňových kaší, misek, koláčů i buchet.
  • Dalším skvělým tipem na zdravější svačinu může být slaný flapjack se sýrem a semínky, domácí müsli tyčinky nebo celozrnné mrkvánky s tvarohem a hruškami.
domaci nutella