Výživná žitná mouka se nehodí jen pro přípravu chleba. Skvěle s ní chutnají i palačinky, ale pozor – samotná žitná mouka, respektive lepek v ní, neposkytuje těstu dostatečnou elasticitu, která by zajistila, že palačinky připravené čistě z žitné mouky budou mít schopnost držet pohromadě. Při otáčení se mohou trhat a cuchat naše nervy. Proto je dobré namíchat žitnou mouku s tou, která má naopak tyto vlastnosti perfektní. V úvahu tak připadá pšeničná mouka.  Komu není klasická pšenice sympatická, sáhne po staré dobré špaldové (ideálně světlé) mouce.

Celozrnná žitná mouka, obzvlášť v biokvalitě, je bohatá na vlákninu a řadu minerálů. Pro svůj příznivý vliv na zdraví člověka se hodí zařadit ji do jídelníčku v různých formách – již zmiňovaným chlebem počínaje, žitnými haluškami konče.

Žitné palačinky se skořicí, kardamomem a karamelizovanými banány

Na 2 až 4 porce potřebujete:

  • 2 vejce
  • 320 až 340 ml mléka
  • 80 celozrnné žitné mouky
  • 40 g světlé špaldové mouky
  • ¼ lžičky mleté skořice
  • Špetka mletého kardamomu
  • Ghí na smažení (popř. kokosový nebo řepkový olej)

Dále potřebujete:

  • 2 banány
  • 2 až 3 lžičky másla
  • 3 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžíce vody
  • Tučný jogurt nebo tvaroh
  • Mandle nebo oblíbené ořechy a semínka na posypání

Postup

  1. Vejce prošlehejte v míse s mlékem. Přidejte obě mouky a koření a metlou míchejte, dokud nezmizejí hrudky. Těsto nechte odležet alespoň 5 až 15 minut, palačinky se díky tomu nebudou trhat. Připravit ho však můžete i den předem a uložit přes noc do lednice.
  2. Rozpálenou pánev potřete ghí nebo domácím přepuštěným máslem a těsto rozlijte v tenké vrstvě po pánvi. Až tehdy, kdy se povrch zatáhne, respektive zaschne, můžete palačinku otočit a krátce dosmažit z druhé strany. Hotové palačinky odkládejte na talíř.
  3. Banány překrojte napůl a pak podélně rozkrojte. V rozpálené pánvi rozehřejte máslo a banány na ni položte řeznou stranou dolů. Chvíli opékejte. Poté zalijte javorovým sirupem rozmíchaným s trochou vody. Banány párkrát prohoďte v sirupu, ale dlouho nevařte, aby nebyly příliš měkké.
  4. Palačinky přeložte na čtvrtiny nebo poskládejte na talíř, jak se vám líbí. Ozdobte hustým jogurtem nebo tvarohem, banánem, přelijte sirupem z pánve a posypejte nasekanými mandlemi. Ihned podávejte. 

Tip: Pokud vám spojení banánů, karamelu a kardamomu přirostlo k srdci, jistě vás zaujme i rychlý banánový koláč s karamelem.