Výživná žitná mouka se nehodí jen pro přípravu chleba. Skvěle s ní chutnají i palačinky, ale pozor – samotná žitná mouka, respektive lepek v ní, neposkytuje těstu dostatečnou elasticitu, která by zajistila, že palačinky připravené čistě z žitné mouky budou mít schopnost držet pohromadě. Při otáčení se mohou trhat a cuchat naše nervy. Proto je dobré namíchat žitnou mouku s tou, která má naopak tyto vlastnosti perfektní. V úvahu tak připadá pšeničná mouka. Komu není klasická pšenice sympatická, sáhne po staré dobré špaldové (ideálně světlé) mouce.
Celozrnná žitná mouka, obzvlášť v biokvalitě, je bohatá na vlákninu a řadu minerálů. Pro svůj příznivý vliv na zdraví člověka se hodí zařadit ji do jídelníčku v různých formách – již zmiňovaným chlebem počínaje, žitnými haluškami konče.
Žitné palačinky se skořicí, kardamomem a karamelizovanými banány
Na 2 až 4 porce potřebujete:
- 2 vejce
- 320 až 340 ml mléka
- 80 celozrnné žitné mouky
- 40 g světlé špaldové mouky
- ¼ lžičky mleté skořice
- Špetka mletého kardamomu
- Ghí na smažení (popř. kokosový nebo řepkový olej)
Dále potřebujete:
- 2 banány
- 2 až 3 lžičky másla
- 3 lžíce javorového sirupu
- 1 lžíce vody
- Tučný jogurt nebo tvaroh
- Mandle nebo oblíbené ořechy a semínka na posypání
Postup
- Vejce prošlehejte v míse s mlékem. Přidejte obě mouky a koření a metlou míchejte, dokud nezmizejí hrudky. Těsto nechte odležet alespoň 5 až 15 minut, palačinky se díky tomu nebudou trhat. Připravit ho však můžete i den předem a uložit přes noc do lednice.
- Rozpálenou pánev potřete ghí nebo domácím přepuštěným máslem a těsto rozlijte v tenké vrstvě po pánvi. Až tehdy, kdy se povrch zatáhne, respektive zaschne, můžete palačinku otočit a krátce dosmažit z druhé strany. Hotové palačinky odkládejte na talíř.
- Banány překrojte napůl a pak podélně rozkrojte. V rozpálené pánvi rozehřejte máslo a banány na ni položte řeznou stranou dolů. Chvíli opékejte. Poté zalijte javorovým sirupem rozmíchaným s trochou vody. Banány párkrát prohoďte v sirupu, ale dlouho nevařte, aby nebyly příliš měkké.
- Palačinky přeložte na čtvrtiny nebo poskládejte na talíř, jak se vám líbí. Ozdobte hustým jogurtem nebo tvarohem, banánem, přelijte sirupem z pánve a posypejte nasekanými mandlemi. Ihned podávejte.
Tip: Pokud vám spojení banánů, karamelu a kardamomu přirostlo k srdci, jistě vás zaujme i rychlý banánový koláč s karamelem.