Ti nejpřísnější food kritici jsou často zároveň těmi nejmenšími členy našich domácností, proto, když objevíme jídlo, které ocení (nebo alespoň tolerují…), držíme se ho zuby nehty. A krémová tarhoňa v jemné omáčce z čerstvých rajčat a smetany patří přesně do této kategorie.
Příjemné je, že po chuťové stránce tuto kombinaci ocení zdaleka nejen děti, a navíc jde o poměrně rychlé jídlo z jednoho hrnce, takže tarhoňa s rajčaty se bude ve vašem pravidelném repertoáru objevovat nejspíš bez ohledu na to, jestli někdo vaše vaření podrobuje tak přísné kritice…
Krémová tarhoňa s rajčaty, sýrem a slaninou
Na 4 porce potřebujete:
- 1 kg rajčat
- 100 g slaniny
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 cibule nebo 3 jarní cibulky
- 6 stroužků česneku
- 300 g tarhoni
- 250 ml vývaru
- 1 lžička italských bylinek
- Sůl & pepř
- 250 ml smetany ke šlehání
- 60 g parmezánu
Postup
- Z rajčat vyřízněte zbytek po stopce, na druhé straně jim nakrojte slupku do kříže, v hrnci nebo míse zalijte vroucí vodou a nechte pět minut stát. Poté je propláchněte vodou studenou, pomocí nožíku oloupejte a nasekejte na kousky.
- Mezitím začněte na oleji zahřívat kousky slaniny a klínky cibule. Když je cibule měkká a zlatavá, přidejte nasekaný česnek, nechte jen pár vteřin rozvonět, aby nezhořkl, a vmíchejte rajčata, tarhoňu, vývar a bylinky a osolte.
- Za občasného míchání vařte doměkka, v případě potřeby přidejte vodu nebo vývar. Vmíchejte smetanu a nastrouhaný sýr, ještě chvíli prohřejte, podle chuti dosolte a opepřete čerstvě mletým pepřem a podávejte posypané nasekanou petrželí, bazalkou či pažitkou.
Tipy & triky
- Teď v sezoně je rajčatová omáčka ideálním způsobem, jak zpracovat úrodu čerstvých rajčat, v zimě je ale směle nahraďte rajčatovým protlakem nebo passatou, které jídlu dají výraznější chuť než dovážená skleníková rajčata. Trochu protlaku můžete přidat i k variantě z rajčat.
- Do jídla se výborně se hodí i brynza, kterou můžete místo slaniny doplnit restovanou klobásou či jinou uzeninou. Hodí se nicméně i kousky kuřecích či krůtích prsou, které důkladně opečte spolu s cibulí.
- Pro vegetariánskou verzi jídla vynechejte slaninu a jídlo na závěr posypejte nasucho opraženými lískovými oříšky, sekanými mandlemi nebo směsí semínek.
- Zbylou tarhoňu použijte jako přílohu ke kuřeti na paprice nebo z ní uvařte odlehčenou verzi „halušek“ s houbami.