Cupcakes zkrátka zbožňujeme, Jsou malé, roztomilé a akorát do ruky. Příchuť Earl Grey vás jistě překvapí, nemusíte se jí ale vůbec bát. Je velmi jemná, lehce nahořklá a ve spojení se sladkým karamelem tvoří perfektní dvojici.

Earl Grey cupcakes se slaným karamelem

Na 12 muffinů potřebujete:

  • 200 g mléka
  • 3 sáčky čaje Earl Grey
  • 50 g řepkového oleje
  • 70 g změklého másla
  • 80 g krupicového cukru
  • 2 vejce
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 240 g hladké mouky
  • 1/3 lžičky mleté vanilky
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 2/3 lžičky kypřicího prášku
  • Špetku soli

Na karamelový krém:

  • 120 g třtinového cukru
  • 110 g smetany ke šlehání
  • 80 g másla
  • 1/3 lžičky soli
  • 250 g smetanového sýru
  • 1 sáček čaje Earl Grey
earl grey cupcakes se slanym karamelem

Postup

  1. Začněte s přípravou karamelu do polevy. Třtinový cukr nasypte do malého rendlíku a za občasného míchání ho rozehřejte na hnědý, tekutý a hladký karamel, trvá to několik minut. Raději ho neustále sledujete, aby se nepřipálil. Jakmile je karamel rozpuštěný, začněte za stálého míchání po malých troškách přidávat smetanu. Vždy počkejte, až vznikne hladká omáčka, teprve poté přilijte další trošku. Karamel se vždy vlivem smetany lehce srazí, jak se smetana zahřeje, opět se rozpustí. Po přidání veškeré smetany vznikne bublající horká hnědá karamelová omáčka bez hrudek. Nakonec vmíchejte pokrájené máslo, osolte a vařte cca další minutu. Hotový hustý karamel nechte vychladnout na lince, následně přesuňte do lednice vychladit alespoň na 30 minut.
  2. Mezitím připravte korpusy.  Mléko přiveďte k varu, stáhněte z plotny a přidejte čajové sáčky. Nechte louhovat 10 minut, následně řádně vymačkejte. Mléko nechte dojít do pokojové teploty.
  3. Troubu předehřejte na 170 °C a formu na muffiny vystelte papírovými košíčky. Změklé máslo spolu s řepkovým olejem a cukrem vyšlehejte v robotu či pomocí ručního šlehače do světlé a nadýchané pěny, trvá to cca 2 minuty. K našlehané směsi přidejte vajíčka a vanilkový extrakt a šlehejte další minutu, dokud se suroviny nespojí.
  4. Ve vedlejší misce smíchejte mouku, vanilku, jedlou sodu, kypřicí prášek i sůl. Polovinu této sypké směsi zašlehejte do těsta. Přilijte mléko i zbytek sypkých surovin a jen lehce a rychle prošlehejte, aby se veškeré složky spojily. Nešlehejte zbytečně dlouho, aby nebylo těsto přešlehané.
  5. Hotové těsto přelijte do připravené formy, jednotlivé košíky plňte pouze do 2/3. Vložte do rozpálené trouby na cca 18 minut, raději vyzkoušejte špejlí, zda jsou doopravdy hotové. Nechte lehce vychladnout ve formě, poté přesuňte na chladicí mřížku a nechte dojít do pokojové teploty.
  6. Jakmile je karamel studený, připravte krém. Smetanový sýr lehce prošlehejte, následně přidejte hustý karamel a vyšlehejte do hladkého krému, trvá to asi minutu. Přesuňte ho do cukrářského sáčku s řezanou špičkou a ozdobte jednotlivé korpusy. Čajový pytlík rozstříhněte a cupcakes lehce čajem posypte. Dejte ztuhnout do lednice na 20 minut.
earl grey cupcakes se slanym karamelem