Vánoční barevné hůlky vaši mísu s cukrovím zcela jistě rozzáří. Pokud máte alespoň špetku trpělivosti, budete z výsledku nadšení.

Těsto má tendenci po krátké době změknout, což nehraje ve prospěch pravidelnosti propletených linií. Těsto si proto z lednice odebírejte postupně a odkrojky, které vám během krájení válečků zbudou, nechte opět v chladu zatuhnout. Jestliže tento test trpělivosti podstoupíte, bude vítězství nad neposedným těstem na vaší straně. Těsto můžete dochutit nejen vanilkovou pastou, ale i citronovou kůrou nebo mátou – sušenou a najemno nadrolenou, nebo čerstvou, utřenou s cukrem v hmoždíři.

Vánoční sušenkové hůlky

Na 2 plechy potřebujete:

  • 110 g změklého másla
  • 110 g cukru krystal
  • 1 vejce
  • 1 lžičku vanilkové pasty
  • 200 g hladké mouky
  • Červené a zelené potravinářské gelové barvivo

Postup

  1. Změklé máslo šlehejte s cukrem asi 5 minut do bílé pěny.
  2. Do másla zašlehejte vejce a vanilkovou pastu. Když se ingredience dobře propojí, zapracujte mouku.
  3. Těsto rozdělte na 3 části a vložte do misek. Jednu část těsta nechte světlou – neobarvenou, ty zbylé dvě obarvěte potravinářským barvivem – jeden díl červenou barvou a druhý díl zelenou. Můžete použít například i jen červenou barvu. Pak těsto rozdělte pouze na poloviny a obarvěte jednu z nich.
  4. Těsto zakryjte fólií a uložte alespoň na 2 hodiny do lednice.
  5. Na pomoučené pracovní ploše vyvalujte z těsta válečky o průměru asi 8 mm. Krájejte je na 12 cm dlouhé kousky a vzájemně je kolem sebe obtáčejte – vytvářejte různé kombinace barev. Pak na plechu vyloženém pečicím papírem vytvarujte hůlky.
  6. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C 8 až 9 minut.
  7. Skladujte v suchu a chladu, zavřené v krabičce. Vydrží vám až 2 měsíce.