Vanilkové věnečky jsou jemně kořeněné a zdobí je lahodná glazura, slazený rozmarýn a sušené ovoce. Kombinace chutí je jako stvořená na slavnostní stůl pro chvíle spojené s (před)vánoční pohodou.

Cukrovím ve tvaru malých věnců lze protáhnout něžný provázek a ozdobit jimi vánoční strom i samotné větvičky vonící po bytě. Ačkoli budou dost možná případné ozdoby nenápadně mizet, pořád můžete udělat takové množství, že budete na jejich doplňování dobře připraveni. Tyto vizuálně i chuťově přitažlivé sušenky potěší i jako drobný dárek. Zabalené v celofánu s jemnou mašlí vykouzlí přátelům i kolegům velký úsměv na tváři.

Máslové věnečky s vanilkovou polevou, rozmarýnem a rozinkami

Na 3 plechy potřebujete:

  • 150 g hladké pšeničné mouky
  • 150 g hladké špaldové mouky
  • Špetka soli
  • 75 g moučkového cukru
  • 25 g jemného vanilkového cukru
  • 1 lžička citronové kůry
  • Semínka z 1 vanilkového lusku
  • ¼ lžičky mleté ​​skořice
  • ¼ lžičky mletého zázvoru
  • ¼ lžičky mleté​ho badyánu
  • 200 g másla
  • ½ lžíce vanilkového extraktu
  • 2 menší žloutky

Na ozdobu:

  • Snítky čerstvého rozmarýnu
  • Krystalový cukr
  • Zlaté rozinky nebo brusinky
  • Lyofilizované maliny

Na vanilkovou glazuru:

  • 240 g moučkového cukru
  • ½ lžíce vanilkového extraktu
  • 2 až 3 lžíce teplé vody

Postup

  1. Ve velké míse smíchejte prosátou mouku se špetkou soli, cukry, citronovou kůrou, vanilkovými semínky a kořením. Následně zapracujte špičkami prstů kostičky studeného másla.
  2. Vanilkový extrakt smíchejte se žloutky a přidejte ke směsi. Vypracujte pevné těsto, zploštěte jej a zabalte do fólie. Nechte v lednici alespoň hodinu, klidně ale přes noc, vychladit.
  3. Snítky rozmarýnu očistěte pod tekoucí vodou, lehce vyklepejte a odložte na plech vyložený pečicím papírem. Posypejte je krystalovým cukrem tak, aby se důkladně obalily. Po dobu chlazení těsta nechte cukr na rozmarýnu zpevnit.
  4. Lehce povolené těsto rozválejte mezi archy pečicího papíru na plát silný asi 0,5 cm. Kruhovitým vykrajovátkem o průměru 6 cm vykrajujte věnce. Z každého vykrojte střed o průměru asi 3 cm.
  5. Věnečky přeneste na plechy vyložené pečicím papírem (těsto by mělo vyjít na 3 plechy po cca 16 kouscích). Pečte při 170 °C 12 až 14 minut, dokud nezačnou okraje zlehka zlátnout.
  6. Upečená kolečka s dutým středem nechte na plechu ještě chvilku zatvrdnout (hned po vytažení z trouby budou měkčí) a poté opatrně přesuňte na mřížku.
  7. Mezitím dvakrát prosejte moučkový cukr do mísy, aby byl opravdu hladký. Vmíchejte vanilkový extrakt a postupně 2 až 3 lžíce teplé vody. Výsledná konzistence by měla být hladká a mírně tekutá. 
  8. Vrchní stranu koleček položte do glazury a ihned vyjměte. Přebytečné množství nechte okapat a věnečky odkládejte opatrně na mřížku.
  9. Kolečka před zaschnutím postupně ozdobte cukrovými lístky rozmarýnu, rozinkami a mezi prsty rozdrobenými lyofilizovanými malinami.

Proč rozvalovat těsto mezi pečicími papíry? Na pomoučené pracovní ploše do něj zbytečně vnesete další mouku, kvůli které by se mohlo drolit. Zároveň jej tak příliš nezahřejete a s těstem se vám bude lépe pracovat.

Další způsoby nanášení glazury: Můžete ji na věnečky (mimochodem, vyzkoušeli jste již ty tradiční žloutkové jako z cukrárny?) nanášet pomocí zdobicího sáčku, lžičky nebo je namočit třeba jen z poloviny.

Skladování: Samotné věnečky bez polevy vydrží ve vzduchotěsné nádobě až do Vánoc. Uložte je do plastové či plechové dózy nebo krabice vystlané papírovým ubrouskem. Věnečky již ozdobené glazurou uchovejte v plastové nádobě vystlané alobalem a v chladu.