Thajské masové koule jsou výtečnou rychlovkou, jejíž chuť vás oslní a ještě dlouho na ni budete vzpomínat. Tenké rýžové nudle, pořádná dávka bylinek, sezamová semínka i arašídy jsou jejich nepostradatelnou součástí. Čerstvé vyzrálé mango celý pokrm navíc příjemně zvýrazní.
Příprava vám zabere nanejvýš půl hodiny a budete si připadat jako mistři asijské kuchyně. Sladko-pikantní chuť omáčky prolínající se masem i celým pokrmem je opravdu výtečná a má sílu vás myšlenkami přenést do koutů lahodné Asie (podobně jako polévka Tom Kha Gai nebo vyostřená kuřecí laksa).
Krůtí masové kuličky s rýžovými nudlemi a čerstvým mangem
Na 4 porce potřebujete:
- 40 ml sójové omáčky
- 1 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce ústřicové omáčky
- 2 lžičky chilli omáčky
- 1 lžíce rýžového octa
- 2 lžíce medu
- 1 lžička limetové kůry
- 2 lžíce limetové šťávy
Na krůtí koule:
- 600 g mletého krůtího masa
- Sůl & pepř
- 2,5 cm čerstvého zázvoru
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce čerstvého koriandru
- 2 lžičky strouhanky
Dále:
- 3 lžíce olivového oleje + na zakápnutí
- 2 šalotky
- 1 menší červená paprika
- 100 g baby karotky
- 100 g cukrového hrášku
- Hrst arašídů + na posypání
- Rýžové nudle vermicelli
- Sezamová semínka
- Thajská bazalka
- Limeta na zakápnutí
- Zralé mango
Postup
- Smíchejte v misce sójovou, rybí, ústřicovou a chilli omáčku, rýžový ocet, med, kůru a limetovou šťávu.
- Do velké mísy dejte mleté maso, lehce jej osolte a opepřete. Přidejte najemno nastrouhaný zázvor s česnekem, nasekaný koriandr a 5 lžic připravené zálivky. Zbytek ponechte zatím stranou.
- Masovou směs zahustěte lehce strouhankou a vše důkladně promíchejte. Mezi dlaněmi vytvarujte přibližně 24 koulí o průměru 3 až 4 cm.
- Rozpalte velkou pánev a rozehřejte v ní 2 lžíce oleje. Opečte na něm masové koule ze všech stran do zlatohněda a poté je z pánve vyjměte.
- Ve stejné pánvi rozehřejte zbývající olej, přidejte nakrájenou šalotku, papriku, karotku i cukrový hrášek. Chvilku orestujte, vložte zpět koule a přilijte zbylou zálivku. Posypejte nasekanými arašídy.
- Pár minut společně povařte a podle potřeby podlijte trochou vody. Mezitím ve vedlejším hrnci uvařte rýžové nudle. Zakápněte je olivovým olejem a rozdělte do misek či hlubokých talířů.
- Thajské masové koule s omáčkou naservírujte na nudle, posypejte je sezamovými semínky, arašídy a lístky čerstvé thajské bazalky. Podávejte s klínky limety a na jemné proužky nakrájeným mangem.