Thajské masové koule jsou výtečnou rychlovkou, jejíž chuť vás oslní a ještě dlouho na ni budete vzpomínat. Tenké rýžové nudle, pořádná dávka bylinek, sezamová semínka i arašídy jsou jejich nepostradatelnou součástí. Čerstvé vyzrálé mango celý pokrm navíc příjemně zvýrazní.

Příprava vám zabere nanejvýš půl hodiny a budete si připadat jako mistři asijské kuchyně. Sladko-pikantní chuť omáčky prolínající se masem i celým pokrmem je opravdu výtečná a má sílu vás myšlenkami přenést do koutů lahodné Asie (podobně jako polévka Tom Kha Gai nebo vyostřená kuřecí laksa).

Krůtí masové kuličky s rýžovými nudlemi a čerstvým mangem

Na 4 porce potřebujete:

  • 40 ml sójové omáčky
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíce ústřicové omáčky
  • 2 lžičky chilli omáčky
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička limetové kůry
  • 2 lžíce limetové šťávy

Na krůtí koule:

  • 600 g mletého krůtího masa
  • Sůl & pepř
  • 2,5 cm čerstvého zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce čerstvého koriandru
  • 2 lžičky strouhanky

Dále:

  • 3 lžíce olivového oleje + na zakápnutí
  • 2 šalotky
  • 1 menší červená paprika
  • 100 g baby karotky
  • 100 g cukrového hrášku
  • Hrst arašídů + na posypání
  • Rýžové nudle vermicelli
  • Sezamová semínka
  • Thajská bazalka
  • Limeta na zakápnutí
  • Zralé mango

Postup

  1. Smíchejte v misce sójovou, rybí, ústřicovou a chilli omáčku, rýžový ocet, med, kůru a limetovou šťávu.
  2. Do velké mísy dejte mleté maso, lehce jej osolte a opepřete. Přidejte najemno nastrouhaný zázvor s česnekem, nasekaný koriandr a 5 lžic připravené zálivky. Zbytek ponechte zatím stranou.
  3. Masovou směs zahustěte lehce strouhankou a vše důkladně promíchejte. Mezi dlaněmi vytvarujte přibližně 24 koulí o průměru 3 až 4 cm.
  4. Rozpalte velkou pánev a rozehřejte v ní 2 lžíce oleje. Opečte na něm masové koule ze všech stran do zlatohněda a poté je z pánve vyjměte.
  5. Ve stejné pánvi rozehřejte zbývající olej, přidejte nakrájenou šalotku, papriku, karotku i cukrový hrášek. Chvilku orestujte, vložte zpět koule a přilijte zbylou zálivku. Posypejte nasekanými arašídy.
  6. Pár minut společně povařte a podle potřeby podlijte trochou vody. Mezitím ve vedlejším hrnci uvařte rýžové nudle. Zakápněte je olivovým olejem a rozdělte do misek či hlubokých talířů.
  7. Thajské masové koule s omáčkou naservírujte na nudle, posypejte je sezamovými semínky, arašídy a lístky čerstvé thajské bazalky. Podávejte s klínky limety a na jemné proužky nakrájeným mangem.