Možná to bude znít jako klišé, ale štěstí je opravdu o nastavení mysli. Tohle je šest věcí, které byste měli udělat, abyste ho dosáhli.

Milujte lidi, věci využívejte

Naopak to nikdy nefunguje. Proč si chcete koupit to nové auto? Protože budete vypadat úspěšně? Nebo protože to natřete sousedovi? Opravdu chcete, aby vaše životní rozhodnutí stála na takto vratkém základě? Ne, že. Místo toho se raději zaměřte na lidi, kteří vás neposuzují podle toho, co máte nebo nemáte, a pokuste se s nimi trávit co nejvíce času. Vaším cílem není vlastnit co nejvíce věcí, ale mít kolem sebe lidi, se kterými jste šťastní. Malá výzva: Zavolejte kamarádovi, na kterého jste dlouho kašlali, a pozvěte ho na večeři.

Dívejte se na věci trochu víc zdálky

Podrazili vás v práci? Nebo se k vám nezachoval někdo hezky? Upřímně, chcete si tím znepříjemnit den?Čas, který tu máme, je omezený a to nejhorší, co můžete udělat, je, že si ho necháte kazit někým, kdo za to vlastně nestojí. Je jasné, že ne vždy je jednoduché tyhle věci přejít, ale zkuste si během nich vždy uvědomit, že v tu chvíli to nejste vy, kdo udává tempo, ale někdo jiný. Řiďte se proto pravidlem knihy The Subtle Art of Not Giving a F*ck (což je mimochodem skvělé čtení) a nechte věci jednoduše plavat…

Zabývejte se pouze tím, co můžete ovlivnit

Novinář a trojnásobný držitel Pulitzerovy ceny Herbert Bayard Swope jednou řekl: „Nedokážu vám dát zaručený recept na štěstí, ale ten na neštěstí je následovný ‒ starejte se o věci, které nemůžete ovlivnit.“ Nestresujte se počasím, výsledky fotbalového zápasu, délkou fronty v supermarketu ani tím, co si o vás ostatní myslí. Nic z toho neovlivníte. Soustřeďte se na svá slova, myšlenky a chování a na ostatní zapomeňte.

Mějte na věci svůj vlastní názor

Nestalo se vám v poslední době, že jste byli přehlceni cizími názory? Třeba na politiku? Snažte se tomu co nejvíce vyhýbat a pokuste se vytvořit si na problém napřed vlastní názor a až poté ho konfrontujte s ostatními. No a pokud žádný názor na danou věc nemáte, asi vám za to ani nestojí. Tak se tím nestresujte.

Naučte se vidět příležitosti

Co by bylo první slovo, které byste řekli, kdybyste zjistili, že vám doma nejde internet? A co ho takhle nahradit slovem „dobře“? Kouč Tim Ferris ho doporučuje říkat pokaždé, když se něco přihodí. Neuložil se mi dokument s rozpracovaným reportem? Dobře, příležitost, jak ho napsat lépe. Nejede mi auto? Dobře, příležitost, jak se projít a strávit čas s dětmi. Trvá vaše objednávka v restauraci příliš dlouho? Dobře, alespoň si popovídáme. Cítíte ten rozdíl?

Neberte věci až moc osobně

Přišel váš protějšek pozdě na schůzku? Dostali jste nepříjemný e-mail? Mračí se na vás prodavačka v obchodě? Asi vás zklameme, ale ne vše, co se děje, je kvůli vám. Někdo může mít špatný den, protože ráno zaspal. Někdo zase mohl přijít o někoho blízkého. Jiný je zas nepříjemný, protože se tak prostě rozhodl. Nemusí to automaticky znamenat, že to souvisí s vámi. Nedělejte si s tím tedy příliš velkou hlavu.