Na rozdíl od hutnějších švédských masových kuliček se smetanovou omáčkou se španělská verze podává v lehké rajčatové omáčce, do které bez problémů propašujete i značné množství zeleniny (kdo žije se zapřísáhlým masožroutem nebo má děti, jistě chápe).
Albóndigas: Španělské masové kuličky s rajčatovou omáčkou, hráškem a mrkví
Na 4 velké porce potřebujete:
- 500 g mletého masa (mix vepřové a hovězí)
- 1 vejce
- 30 g strouhanky nebo toustového chleba
- 5 lžic mléka
- 1 až 2 hrsti hladkolisté petržele
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička sladké či pálivé papriky
- Sůl & pepř
- Hladká mouka na obalení
- Olivový olej
Na omáčku:
- 1 cibule
- 2 velké nebo 4 menší mrkve
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce uzené papriky
- 150 ml bílého vína (lze i červené)
- 400 ml plechovka drcených rajčat nebo 500 ml passaty
- 1 lžička tymiánu
- 1 lžička oregana
- ½ lžičky rozmarýnu
- 1 bobkový list
- 160 g mraženého hrášku
- Sůl & pepř
Postup
- Maso (nejlépe rukama) promíchejte s vejcem, strouhankou pokapanou mlékem, sekanou petrželí, prolisovaným česnekem, paprikou, malou lžičkou soli a pořádnou dávkou čerstvě mletého pepře. Mokrýma rukama z hmoty tvarujte kuličky o něco menší než golfový míček.
- Kuličky zlehka obalte v mouce a ze všech stran na rozpáleném oleji dozlatova opečte na pánvi, do které se všechny vejdou v jedné vrstvě. Maso nemusí být zcela dopečené, jde hlavně o to, aby mělo trochu kůrčičku, dovaří se v omáčce.
- Mezitím si oloupejte cibuli, mrkev a česnek. Cibuli pokrájejte na drobné kostičky, mrkev na kolečka a česnek nasekejte. Kuličky vyndejte děrovanou lžící z pánve, podle potřeby přidejte trochu oleje a na výpeku nechte zesklovatět cibuli. Během restování ji osolte.
- Vmíchejte mrkev a po chvíli i česnek a papriku. Nechte jen asi půl minuty rozvonět a rychle zalijte vínem, aby paprika nezhořkla. Když se víno odpaří, do omáčky vmíchejte rajčata (hodí se i pasírovaná), půl plechovky vody nebo vývaru, všechno koření a ještě trochu soli a alespoň 10 minut povařte.
- Pak do omáčky přidejte kuličky i se šťávou, co mezitím pustily, a nechte pozvolna probublávat dalších 20 minut. Nakonec přidejte hrášek, počkejte, až se prohřeje, a podávejte. Ke kuličkám se hodí jakákoli bramborová příloha nebo čerstvá bageta. A samozřejmě sklenka dobrého vína!