Na rozdíl od hutnějších švédských masových kuliček se smetanovou omáčkou se španělská verze podává v lehké rajčatové omáčce, do které bez problémů propašujete i značné množství zeleniny (kdo žije se zapřísáhlým masožroutem nebo má děti, jistě chápe).

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Albóndigas: Španělské masové kuličky s rajčatovou omáčkou, hráškem a mrkví

Na 4 velké porce potřebujete:

  • 500 g mletého masa (mix vepřové a hovězí)
  • 1 vejce
  • 30 g strouhanky nebo toustového chleba
  • 5 lžic mléka
  • 1 až 2 hrsti hladkolisté petržele
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička sladké či pálivé papriky
  • Sůl & pepř
  • Hladká mouka na obalení
  • Olivový olej

Na omáčku:

  • 1 cibule
  • 2 velké nebo 4 menší mrkve
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce uzené papriky
  • 150 ml bílého vína (lze i červené)
  • 400 ml plechovka drcených rajčat nebo 500 ml passaty
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 lžička oregana
  • ½ lžičky rozmarýnu
  • 1 bobkový list
  • 160 g mraženého hrášku
  • Sůl & pepř
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Maso (nejlépe rukama) promíchejte s vejcem, strouhankou pokapanou mlékem, sekanou petrželí, prolisovaným česnekem, paprikou, malou lžičkou soli a pořádnou dávkou čerstvě mletého pepře. Mokrýma rukama z hmoty tvarujte kuličky o něco menší než golfový míček.
  2. Kuličky zlehka obalte v mouce a ze všech stran na rozpáleném oleji dozlatova opečte na pánvi, do které se všechny vejdou v jedné vrstvě. Maso nemusí být zcela dopečené, jde hlavně o to, aby mělo trochu kůrčičku, dovaří se v omáčce.
  3. Mezitím si oloupejte cibuli, mrkev a česnek. Cibuli pokrájejte na drobné kostičky, mrkev na kolečka a česnek nasekejte. Kuličky vyndejte děrovanou lžící z pánve, podle potřeby přidejte trochu oleje a na výpeku nechte zesklovatět cibuli. Během restování ji osolte.
  4. Vmíchejte mrkev a po chvíli i česnek a papriku. Nechte jen asi půl minuty rozvonět a rychle zalijte vínem, aby paprika nezhořkla. Když se víno odpaří, do omáčky vmíchejte rajčata (hodí se i pasírovaná), půl plechovky vody nebo vývaru, všechno koření a ještě trochu soli a alespoň 10 minut povařte.
  5. Pak do omáčky přidejte kuličky i se šťávou, co mezitím pustily, a nechte pozvolna probublávat dalších 20 minut. Nakonec přidejte hrášek, počkejte, až se prohřeje, a podávejte. Ke kuličkám se hodí jakákoli bramborová příloha nebo čerstvá bageta. A samozřejmě sklenka dobrého vína!
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová