Vůně hovězího páje linoucí se z trouby přiláká natěšené strávníky ještě než ho stihnete dopéct. A počkejte, až se zaboří do křehkého těsta se zlatavou kůrkou, ke které jí dopomohl lahodný vyzrálý čedar. Nic víc k tomuto koláči není potřeba podávat ani vysvětlovat. Snad jen – jakmile se ve vás zrodí „hovězí“ nápad, že byste si dali ještě „poslední“ kousek, věřte, že nebudete jediní.

Beef pie: slaný koláč se sýrem a hovězím

Na koláč o průměru 28 cm potřebujete:

  • 150 g másla
  • 300 g hladké mouky + na podsypání
  • 1 zarovnaná lžička soli
  • 100 g vyzrálého čedaru
  • 100 ml studené vody
  • 1 vejce

Na náplň:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 menší cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 500 g mletého hovězího masa
  • Sůl & pepř
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 5 snítek tymiánu + na ozdobu
  • 2 bobkové listy 
  • 250 ml tmavého piva (Guinness)
  • 200 ml hovězího vývaru
  • 2 lžičky worcesterské omáčky

Postup

  1. Nachystejte si veškeré ingredience a máslo vložte na půl hodiny do mrazáku. Mouku prosejte do větší mísy, přidejte sůl a nahrubo nastrouhaný sýr. Vařečkou promíchejte a přistrouhejte nahrubo zmrzlé máslo. Zlehka vše promíchejte, aby se větší kousky sýru i másla v mouce pěkně obalily – nezapracovávejte je zběsile do těsta, větší kousky jsou v něm naopak žádoucí. Přilijte vodu, vařečkou promíchejte a pak už rukama jemně propracujte v celistvé těsto. Vytvarujte z něj vyšší placku, zabalte do fólie a dejte alespoň na půl hodiny do chladu.
  2. V hluboké pánvi rozehřejte olej a osmahněte na něm cibuli dozlatova. Pak vmíchejte nadrcený česnek a nechte jej rozvonět. Přidejte mleté hovězí a vařečkou jej rozdělte na malé kousky. Opékejte 5 až 8 minut, dokud maso neztmavne, avšak zůstane ještě trochu narůžovělé.
  3. Maso osolte, opepřete a posypejte moukou. Zhruba minutu důkladně míchejte a mouku osmahněte. Přidejte snítky tymiánu, bobkové listy a podlijte pivem. Obsah pánve promíchejte a nechte probublávat, dokud se neodpaří alkohol.
  4. Přilijte vývar a ochuťte worcesterskou omáčkou. Promíchejte a zhruba 10 až 15 minut vše na mírném plameni společně provařte. Omáčka se zredukuje a zhoustne. Vyjměte tymián a bobkový list. Odstavte z plamene a masovou směs nechte zchladnout na pokojovou teplotu.
  5. Dvě třetiny těsta vyválejte na lehce pomoučené ploše. Vytvarujte kulatý plát o tloušťce 2 až 3 mm, který bude větší než samotná forma. Těsto do formy opatrně přeneste a jemně jej do jejího tvaru vtiskněte až k hornímu okraji. Přečuhující okraje těsta odřízněte – můžete je využít pro dekoraci koláče a, stejně jako my, vykrájet lístky nebo jakékoliv jiné tvary. Uchovejte prozatím v lednici.
  6. Vychladlou masovou směsí vyplňte formu koláče vyloženou těstem. Bude dosahovat až kousek pod horní okraj. Okraje těsta ve formě potřete rozšlehaným vejcem a zbývající třetinu těsta rozválejte na kulatý plát, který položíte navrch koláče. Těsto k sobě po celém obvodu přimačkejte vidličkou a pečlivě utěsněte. Uprostřed udělejte malý řez do kříže, aby mohla unikat pára.
  7. Koláč potřete vejcem, vyskládejte na něj vyříznuté tvary a znovu potřete. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 50 až 60 minut dozlatova. Před podáváním nechte alespoň 15 minut odstát (koláč bude hodně horký). Beef pie můžete ozdobit snítkami tymiánu a podávat s vychlazeným černým pivem, které vám určitě zbylo.