Žádné experimenty & žádné odlehčování. Přiznám se, že můj recept na hedvábnou čokoládovou pěnu je (snad kromě přidání špetky chilli, které s čokoládou až neuvěřitelně dobře souzní) velice málo inovativní a také velice poctivý. Nicméně jak dodržení osvědčeného postupu, tak použití kvalitních surovin se zkrátka podepíše na výsledné chuti. A ta je až nadpozemská. Tak na chvilku nemyslete na to, kolik másla, smetany a čokolády do dezertu přijde, a vychutnejte si tu božskou chuť. A to ať už s vaší drahou polovičkou v rámci domácí oslavy Valentýna, krásně poživačně solitérně, nebo s celou rodinou či přáteli.

Vajíčka vybírejte co nejčerstvější, jen tentokrát použijte raději vejce z obchodu než ta domácí, protože přece jen neprocházejí tepelnou úpravou a u přísně kontrolovaných komerčních chovů je riziko salmonely minimální.

Valentýnský dezert: francouzská čokoládová pěna

Na 2 velké porce potřebujete:

  • 80 g hořké čokolády
  • 30 g másla
  • 1 špetka mletého chilli
  • 2 vejce
  • 30 g cukru krupice
  • Špetka soli
  • 60 ml smetany ke šlehání

Na ozdobu:

  • 60 ml smetany ke šlehání
  • Čerstvé ovoce (maliny, jahody)
  • 2 dílky čokolády

Postup

  1. Čokoládu s máslem rozpusťte v mikrovlnce (vždy po 30 vteřinách zamíchejte) nebo na velmi mírném ohni, vmíchejte mleté chilli, kolik si troufáte, a nechte co nejvíce vychladnout, ale pouze natolik, aby čokoláda nezačala tuhnout.
  2. Bílky vyšlehejte s cukrem a solí zcela dotuha, smetanu taktéž ušlehejte. Žloutky prošlehejte a vmíchejte k nim čokoládu. Opatrným podebíráním stěrkou poté po částech přidejte sníh a šlehačku.
  3. Rozdělte do skleniček nebo mističek a nechte alespoň 2 hodiny nebo ještě lépe do druhého dne v lednici zatuhnout. Před podáváním poprašte kakaem nebo ozdobte ušlehanou smetanou, ovocem a hoblinkami čokolády.

Tip: Skleničky naplňte až po okraj, povrch seřízněte ostrým nožem a okraje očistěte, pěna pak bude mít hezky hladký povrch. Dochutit ji můžete i vanilkou nebo trochou oblíbeného rumu či koňaku.

Čím si připít: Víno k dezertu vybrala národní someliérka Klára Kollárová z Národního vinařského centra. Klára byla hlavní someliérkou a spolumajitelkou vinných barů Vinograf, dlouhodobě působila v michelinské restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise a úzce spolupracovala mimo jiné s Vinařským fondem.

„K čokoládě si prostě musíte dát portské. Toto legendární a historicky významné víno je dnes opomíjené, ale stále skvělé, a proto rozhodně využijte výborné možnosti ho ochutnat. Jedná se o fortifikované neboli do-alkoholizované víno, které je opravdu speciální disciplínou ve vinném světě. Dnes se již tolik nepije, ale dříve (myšleno cca před třemi až pěti sty lety) bylo vysoko hodnoceno. Dejte ale pozor na levné produkty, ty vám spíše než krásný chuťový zážitek nabídnou velké bolení hlavy. Nemusíte nutně sáhnout po portském. Jsou i varianty francouzské jako je víno z apelace Maury a nebo zajímavé české alternativy. Dvě naše nejznámější a skvělá vína tohoto stylu jsou Lokus červený od Honzy Stávka a také Šaler od Špalků.“