Britové nemají v gastro světě nejlepší pověst, ale pár kousků se jim bezpochyby povedlo znamenitě. Před večírky a po nich nedáme dopustit na fish & chips, na sváteční události se hodí opulentní glazovaná šunka a kdykoli jindy potom sladké koláčky scones.

Scones mě baví jak pro svou super jednoduchou přípravu, tak pro lahodnou chuť. Jsou křupavé na povrchu, sametově vláčné uvnitř a s příjemně kontrastním rybízem a čokoládou navrch.

Foto Jakub Jurdič

Nekynuté koláče scones s černým a červeným rybízem a čokoládou

Na 8 koláčů potřebujete:

  • 100 g zmrazeného másla + na potření
  • 300 g hladké mouky
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • ¼ lžičky soli
  • ¼ lžičky skořice
  • 120 g smetany ke šlehání
  • 50 g světlého třtinového cukru + na posypání
  • 1 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 hrnek rybízu (černý, červený či mix; lze i mrazený)
  • 100 g čokolády (mléčná, hořká či mix)
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Máslo hodinu předem zamrazte, aby v těstě vločkovalo. Nastrouhejte ho nahrubo a spolu s moukou, kypřicím práškem, solí a skořicí propracujte na konzistenci drobenky. Ve druhé míse prošlehejte smetanu s cukrem, vejcem a vanilkou.
  2. Obě směsi zlehka spojte, přidejte kuličky rybízu a nasekanou čokoládu a jemně propracujte, těsto nemusí být dokonale hladké. Z těsta vytvarujte na pečicím papíru asi 2 cm vysoký kruh, který rozkrájejte jako koláč na 8 dílů. Rozprostřete kousky na plech vyložený pečicím papírem tak, aby měly rozestupy, při pečení nabudou.
  3. Koláčky potřete smetanou a posypejte cukrem, případně sem tam přidejte kuličku rybízu nebo kousek čokolády. Celý plech vložte na 15 až 20 minut do lednice či mrazáku, aby scones lépe držely tvar. Poté plech přesuňte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 18 až 25 minut dozlatova. Nejlepší jsou ještě teplé.

Tipy & triky

  • Nemusíte se držet zmíněného množství rybízu a čokolády, do těsta zkrátka vmíchejte asi 1,5 hrnku jiného čerstvého (josta, borůvky) nebo sušeného (rozinky, brusinky, višně) ovoce, ořechů, čokolády a podobně.
  • Scones se často připravují v kulatém tvaru. Jak na to, najdete v receptu na vanilkové scones.
  • Koláčky jsou nejlepší ještě teplé se zakysanou nebo vyšlehanou sladkou smetanou a dobrým džemem.
  • Pokud scones chystáte na opulentní snídani, dojděte do bodu 2, plech překryjte fólií a dobu chlazení jednoduše protáhněte přes noc. Až před podáváním koláčky potřete smetanou, posypejte cukrem a upečte.
  • Na piknik vyzkoušejte také sýrové scones s olivami, slaná verze je stejně dobrá jako sladká!
Foto Jakub Jurdič