Někdo tomu může říkat lenost, my tomu říkáme efektivita. Tři druhy cukroví z jednoho těsta, to je prostě sen každého vytíženého kulináře. Z univerzálního kakaového ořechového těsta vykouzlíte tradiční pracny neboli medvědí tlapky, ořechy s rumovým máslovým krémem a kakaová kolečka lepená džemem

Všechny tři druhy je potřeba nechat odležet nenaplněné v chladu ve vzduchotěsných dózách alespoň 2 týdny. Nezapomeňte, že pokud děláte jakékoli plněné cukroví, ať už s krémem či džemem, je vhodné ho naplnit 3 až 4 dny před podáváním. Naplněné vydrží v chladu dva týdny. 

Univerzální těsto na cukroví (plněné ořechy, pracny a slepovaná kolečka)

Na univerzální těsto potřebujete:

  • 250 g změklého másla
  • 200 g moučkového cukru
  • 370 g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • 250 g vlašských ořechů
  • 30 g rumu
  • 50 g kakaa
  • Půl lžičky mletého hřebíčku
  • Špetku soli

Na ořechy:

  • 60 g povoleného másla
  • 20 g moučkového cukru
  • 30 g mletých vlašských ořechů
  • 2 lžíce rumu

Na pracny:

  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 1/3 lžičky mleté vanilky či polovinu vyškrábaného vanilkového lusku

Na slepovaná kolečka:

  • cca 200 g kvalitního džemu

Postup na těsto:

  • Začněte s přípravou těsta.  Z veškerých surovin vypracujte hladké hutné a lehce lepivé těsto, rozdělte ho na 3 stejné díly, zabalte do potravinové fólie a nechte přes noc odpočinout v lednici. Druhý den těsta vyndejte z lednice a nechte na lince alespoň hodinu povolit. Předehřejte si troubu na 170 °C a začněte s prvním těstem. 

Pracny neboli medvědí tlapky:

  • Pracny neboli medvědí tlapky: Formičky na pracny či madlenky naplňte těstem, v troubě lehce nabudou, plňte je tedy k okrajům a ve středu udělejte palcem lehký důlek. Na plechu vložte do rozpálené trouby a pečte cca 7 až 8 minut. Upečené pracny nechte minutu vychladnout ve formičkách, poté je ještě teplé opatrně vyklopte lehkým bouchnutím o linku či válek. Pokud kus těsta zůstal ve formičce, nejsou ještě zcela dopečené. Nechte vychladnout další cca minutu, poté teplé obalujte v moučkovém cukru smíchaném s mletou vanilkou. Vychladlé přesuňte do krabičky a v chladu nechte rozležet 2 týdny.

Plněné ořechy:

  • Formičky na ořechy naplňte těstem, v troubě lehce nabudou, proto je plňte k okrajům a ve středu udělejte palcem lehký důlek. Na plechu vložte do rozpálené trouby a pečte cca 7 až 8 minut. Upečené ořechy nechte minutu vychladnout ve formičkách, poté je ještě teplé opatrně vyklopte lehkým bouchnutím o linku či válek. Pokud kus ořechu zůstal ve formičce, nejsou ještě zcela dopečené. Nechte vychladnout. Vychladlé ořechy nechte v chladu ve vzduchotěsné krabičce 2 týdny rozležet. Poté je plňte krémem. Změklé máslo šlehejte cca 5 minut, dokud nenabude na objemu. Přidejte moučkový cukr, mleté ořechy a rum a zašlehejte je do krému. Pomocí cukrářského sáčku či pouze nožem naplňte jednotlivé ořechy, slepte a nechte proležet další alespoň 3 až 4 dny v chladu.

Lepená kolečka s džemem:

  • Těsto rozválejte na lehce pomoučněném povrchu na kolo o tloušťce cca 5 mm a pomocí vykrajovátka vykrajujte kolečka. Přesuňte je na plech vyložený pečicím papírem a vložte do rozpálené trouby na cca 6 až 7 minut. Upečené nechte vychladnout na plechu cca minutu, poté přesuňte na chladicí mřížku a nechte dojít do pokojové teploty. Přesuňte do krabičky a nechte v chladu odležet dva týdny. Odleželá kolečka naplňte džemem, slepte a nechte v chladu odležet další 3 až 4 dny.