Bramboráky pojídáme v různých krajích a podobách pod různými názvy už odnepaměti. Základem těsta jsou vždy syrové brambory strouhané podle zvyklosti najemno nebo nahrubo. Toto prosté jídlo připravíte z domácích zásob bez většího plánování a u strávníků rozhodně zabodujete. Bramboráky by se měly sníst ihned zatepla, aby neztratily svou lahodnou křupavost. Toho se však není třeba obávat – jak to tak u bramboráků bývá, z pánve lítají rovnou na talíře a mizí pod rukama.

Nejlepší bramborák má křupavé okraje a měkký vnitřek. Voní po majoránce i česneku a je smažený na sádle. „Marijánka nesmí chybět“, říkávala naše babička. A ať už byla její tajná ingredience jakákoli, uměla právě ty nejlepší bramboráky. Ostatně jako nejspíš i vaše babička.

Nejlepší bramboráky

Na 4 porce (8 bramboráků) potřebujete:

  • 800 g brambor v oloupaném stavu (typ C)
  • 50 ml horkého mléka
  • Asi 1 lžička soli 
  • 2 lžičky sušené majoránky
  • 5 stroužků česneku
  • 1 vejce
  • Čerstvě mletý pepř
  • 80 g hladké mouky
  • sádlo na smažení

Postup

  1. Brambory oloupejte, umyjte a nastrouhejte na jemném struhadle. Použijte moučné brambory typu C, které mají díky nejvyššímu obsahu škrobu lepší pojivost a hodí se i na smažení.
  2. Než všechny brambory nastrouháte, pustí dost vody. Tu slijte přes cedník a brambory od přebytečné vody ještě vymačkejte. Můžete je rovněž vymačkat po částech v dlaních.
  3. Vymačkané brambory v míse trochu načechrejte a přelijte horkým mlékem – to zabrání zbarvení brambor dohněda a po usmažení zůstanou krásně zlatavé.
  4. Brambory osolte, přidejte mezi prsty promnutou majoránku, najemno nastrouhaný nebo prolisovaný česnek, rozmíchané vejce a lehce opepřete. Vše promíchejte a nakonec přidávejte postupně mouku. Mělo by vám stačit 80 gramů, než získáte středně husté těsto, ale podle potřeby přidejte klidně o trochu více.
  5. Rozehřejte nepřilnavou pánev a rozpusťte v ní vyšší vrstvu sádla tak, aby pokrývala celé dno a nikde nezůstávalo suché místo.
  6. Naberte požadované množství těsta (podle toho, jak velké bramboráky budete tvořit), vložte do pánve a vypouklou stranou lžíce nebo naběračky jej rozprostřete více do stran. Zarovnejte do požadovaného tvaru a opékejte na středním plameni 2 až 3 minuty dozlatova.
  7. Bramboráky otočte pomocí obracečky a opečte stejně i z druhé strany. Pánev s bramboráky nepřeplňujte a smažte pěkně postupně – 1 velký nebo 2 až 3 menší, ať mají stále dostatek prostoru kolem sebe. Před vložením další várky přidejte do pánve dle potřeby ještě trochu sádla navíc.
  8. Po dosmažení nechte bramboráky chvilku okapat na papírové utěrce a ihned podávejte, abyste nepřišli o jejich lahodnou křupavost.

Pár tipů na závěr

  • Jak nastrouhat brambory? Najemno, nahrubo, napůl? Díky bramborám nastrouhaným najemno jsou bramboráky hebčí, křehčí, soudržnější a rychleji se opečou. Hrubě nastrouhané brambory zajistí zase o trochu větší křupavost. Z toho důvodu můžete obě varianty půl napůl nakombinovat. 
  • Jak správně smažit bramboráky? Bramboráky smažte v dostatečném množství tuku, nejlépe sádla, které jim dodá poctivou chuť. Potřebné množství sádla zajistí rovnoměrné propečení a křupavé okraje. Pro smažení použijte střední až lehce vyšší plamen (používám 6. stupeň z 9). Bramborák určitě neválejte v tuku na příliš nízkém stupni, ani nepřepalujte na vysokém, aby nezůstal uvnitř syrový.
  • Jakou mouku použít? U nás se používala pro větší jemnost a soudržnost vždy mouka hladká. Recepty různých rodin obsahují rovněž mouku polohrubou, krupici nebo dokonce strouhanku pro ještě lepší křupavost. Můžete vyzkoušet.
  • Čím ještě dochutit? Do bramboráků lze přidat i drcený kmín. Není nezbytný, ale dodá jim svou typickou chuť i vůni. Navíc je odpradávna prostředkem proti nadýmání a pomáhá tak lépe trávit těžší jídla.