Dnes jsme se rozhodli lahodné lasagne bolognese – tedy asi nejčastěji připravovanou variantu lasagní – převléct do zeleného kabátku, odlehčit od masa a propůjčit jim aromatickou, až oříškovou chuť hlávkové kapusty. V zimních měsících je navíc tato košťálová zelenina oproti její rané odrůdě chuťově výraznější. Zaryté vzpomínky na nevzhledné a ne příliš chutné pokrmy z jídelen můžete dočista vypustit z hlavy. Hlávková kapusta je v kuchyni velmi atraktivní a její oslnivé tóny (i charismatické kadeře) si vás určitě získají.
Kapustu můžete smažit, dusit, karamelizovat, zavinovat i zapékat. Připravíte z ní výborné závitky i polévku a hodí se skvěle pro přípravu jídel z jednoho hrnce. Obsahuje velké množství vitaminu C a zejména v zimních měsících ji k posílení imunitního systému velmi oceníte.
Vegetariánské lasagne s kapustou, pórkem a bazalkovým pestem
Na 4 až 6 porcí potřebujete:
- 450 g hlávkové kapusty
- 500 g ricotty
- Citronová kůra z 1 citronu (jen žlutá část)
- Sůl & pepř
- 2 lžíce olivového oleje + na vymazání
- 250 g pórku
- 1 stroužek česneku
- 100 ml zeleninového vývaru
- 3 lžíce bazalkového pesta
- 80 g nastrouhané mozzarelly
- 60 g jemně nastrouhaného parmezánu
- Asi 9 plátů lasagní
- Bylinky na ozdobu (oregano, šalvěj)
Postup
- Kapustu rozeberte na jednotlivé listy, důkladně je umyjte, přehněte napůl a odřízněte tvrdý střed. Listy vhoďte do vroucí osolené vody a asi tři minuty povařte. Kapustu přendejte do studené vody, sceďte a nechte okapat. Nakonec ji vyždímejte od přebytečné vody. Listy kapusty srolujte a překrájejte na tenké proužky.
- V míse smíchejte ricottu s čerstvě nastrouhanou kůrou z řádně umytého citronu, lehce osolte a opepřete. Zhruba 100 g citronem ovoněné ricotty odložte stranou do menší misky. V hluboké pánvi rozehřejte olej a osmahněte na něm umytý, podélně rozpůlený a nakrájený pórek. Nechte jej asi deset minut změknout a osolte zhruba půl lžičkou soli. Vmíchejte nadrcený česnek a nechte jej rozvonět. Přidejte kapustu a podlijte vývarem. Promíchejte, odstraňte z plamene a vmíchejte citronovou ricottu (větší část).
- Třetinu kapustové směsi rozprostřete na dno vymazaného pekáče o velikosti 27 x 18 cm. Navrch rozetřete lžíci bazalkového pesta a nasypejte čtvrtinu nastrouhané mozzarelly (20 g) a parmezánu (15 g). Navrch rozložte pláty lasagní tak, aby pokryly celý povrch (jejich velikost uzpůsobte zvolenému pekáči případným zakrojením). Tento postup ještě dvakrát zopakujte.
- Poslední vrstvu lasagní potřete odloženou ricottou (menší část), posypejte zbývající mozzarellou a parmezánem. Vložte do trouby rozehřáté na 190 °C a pečte přibližně 40 minut dozlatova. Před podáváním nechte alespoň deset minut odstát. Posypejte čerstvým oreganem či šalvějí.