Dnes jsme se rozhodli lahodné lasagne bolognese – tedy asi nejčastěji připravovanou variantu lasagní – převléct do zeleného kabátku, odlehčit od masa a propůjčit jim aromatickou, až oříškovou chuť hlávkové kapusty. V zimních měsících je navíc tato košťálová zelenina oproti její rané odrůdě chuťově výraznější. Zaryté vzpomínky na nevzhledné a ne příliš chutné pokrmy z jídelen můžete dočista vypustit z hlavy. Hlávková kapusta je v kuchyni velmi atraktivní a její oslnivé tóny (i charismatické kadeře) si vás určitě získají.

Kapustu můžete smažit, dusit, karamelizovat, zavinovat i zapékat. Připravíte z ní výborné závitky i polévku a hodí se skvěle pro přípravu jídel z jednoho hrnce. Obsahuje velké množství vitaminu C a zejména v zimních měsících ji k posílení imunitního systému velmi oceníte.

Vegetariánské lasagne s kapustou, pórkem a bazalkovým pestem

Na 4 až 6 porcí potřebujete:

  • 450 g hlávkové kapusty
  • 500 g ricotty
  • Citronová kůra z 1 citronu (jen žlutá část)
  • Sůl & pepř
  • 2 lžíce olivového oleje + na vymazání
  • 250 g pórku
  • 1 stroužek česneku
  • 100 ml zeleninového vývaru
  • 3 lžíce bazalkového pesta
  • 80 g nastrouhané mozzarelly
  • 60 g jemně nastrouhaného parmezánu
  • Asi 9 plátů lasagní
  • Bylinky na ozdobu (oregano, šalvěj)

Postup

  1. Kapustu rozeberte na jednotlivé listy, důkladně je umyjte, přehněte napůl a odřízněte tvrdý střed. Listy vhoďte do vroucí osolené vody a asi tři minuty povařte. Kapustu přendejte do studené vody, sceďte a nechte okapat. Nakonec ji vyždímejte od přebytečné vody. Listy kapusty srolujte a překrájejte na tenké proužky.
  2. V míse smíchejte ricottu s čerstvě nastrouhanou kůrou z řádně umytého citronu, lehce osolte a opepřete. Zhruba 100 g citronem ovoněné ricotty odložte stranou do menší misky. V hluboké pánvi rozehřejte olej a osmahněte na něm umytý, podélně rozpůlený a nakrájený pórek. Nechte jej asi deset minut změknout a osolte zhruba půl lžičkou soli. Vmíchejte nadrcený česnek a nechte jej rozvonět. Přidejte kapustu a podlijte vývarem. Promíchejte, odstraňte z plamene a vmíchejte citronovou ricottu (větší část).
  3. Třetinu kapustové směsi rozprostřete na dno vymazaného pekáče o velikosti 27 x 18 cm. Navrch rozetřete lžíci bazalkového pesta a nasypejte čtvrtinu nastrouhané mozzarelly (20 g) a parmezánu (15 g). Navrch rozložte pláty lasagní tak, aby pokryly celý povrch (jejich velikost uzpůsobte zvolenému pekáči případným zakrojením). Tento postup ještě dvakrát zopakujte.
  4. Poslední vrstvu lasagní potřete odloženou ricottou (menší část), posypejte zbývající mozzarellou a parmezánem. Vložte do trouby rozehřáté na 190 °C a pečte přibližně 40 minut dozlatova. Před podáváním nechte alespoň deset minut odstát. Posypejte čerstvým oreganem či šalvějí.