Zelené fava fazole jsou měkké a zbavené slupky, takže je jejich příprava velmi snadná a rychlá. V dnešním receptu poslouží jako základ pro rychlejší a stravitelnější variantu oblíbeného falafelu. Luštěninové placičky pak můžete podávat s čerstvou zeleninou, v pita chlebu nebo s hummusem.

Jednoduchý falafel z fava fazolí

Na 4 porce potřebujete:

  • 400 g mražených fazolí fava bez slupky 
  • 50 g bílé části pórku
  • 1 jarní cibulka
  • 2 hrsti čerstvého koriandru
  • 2 hrsti hladkolisté petrželky
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička sušeného koriandru
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1/2 lžičky kajenského pepře
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 vejce
  • Rostlinný olej na smažení

Postup

  1. Fazole fava nechte rozmrazit a důkladně je propláchněte studenou vodou. Omyjte pórek, jarní cibulku, čerstvý koriandr a petržel a poté je nahrubo nakrájejte.
  2. Zeleninu a bylinky dejte spolu s česnekem a fazolemi do kutru a mixujte, dokud se nevytvoří jemná pasta (asi 2 až 3 minuty), pak přidejte sůl a koření. Znovu mixujte, dokud se hmota dobře nespojí.
  3. Poté těsto přendejte do mísy, přidejte hladkou mouku a vejce a společně zamíchejte. Mokrýma rukama tvořte placičky, které opékejte z obou stran na pánvi na řepkovém či olivovém oleji. 
  4. Placičky podávejte teplé či studené na talíři s opečeným sýrem halloumi, čerstvou zeleninou a hummusem nebo v pita chlebu.

Kde koupit fava fazole: Fazole jsou běžně k sehnání mražené například v Makru, na Košíku nebo v Lidlu.