Zvěřina zdaleka není je o volbě, zda „se šípkovou“ nebo „se zelím“, trochu netradičně se dá připravit i jako minutka. Ideální je zvolit dančí hřbet, který je křehký a nevyžaduje dlouhou tepelnou úpravu.

Po svíčkové, guláši, řízkách, rillettesragú můžete vyzkoušet i tento recept, který dá vyniknout chuti kvalitní divočiny. Zvěřinu koupíte ve specializovaných prodejnách či e-shopech, v některých řeznictvích, ale i v online supermarketech Košík a Rohlík. 

Dančí hřbet s vinnou brusinkovou omáčkou a gratinovanými bramborami

Na 3 porce potřebujete:

  • 500 g dančího hřbetu
  • 3 kuličky nového koření
  • 4 kuličky jalovce
  • 4 kuličky celého černého pepře
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • ½ lžičky soli
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 lžíce másla

Na vinnou omáčku:

  • 1 šalotka
  • 250 ml suchého červeného vína
  • 2 lžíce nakládaných brusinek
  • 2 špetky soli

Na smetanové brambory:

  • 500 g brambor typu A
  • 1 lžíce másla
  • 300 ml smetany ke šlehání (min. 30%)
  • 1 lžička nasekaného čerstvého rozmarýnu
  • Sůl

Postup

  1. Den předem dejte dančí hřbet marinovat. Nové koření, pepř a jalovec nadrťte v hmoždíři. Maso osolte, obalte v koření, pokapejte ho olivovým olejem, přidejte snítky tymiánu a rozmarýnu a v uzavíratelné krabičce ho nechte marinovat ideálně přes noc. 
  2. Druhý den připravte smetanové brambory. Syrové brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Zapékací mísu vymažte máslem, na dno dejte jednu třetinu bramborových plátků, osolte je, posypte částí nasekaného rozmarýnu a zalijte třetinou smetany. Takto postupujte ještě dvakrát se zbytkem surovin. Zakryjte je alobalem a dejte je péct do předehřáté trouby na 180 °C na cca 30 minut, pak alobal sundejte a dopečte je dozlatova. 
  3. Namarinované maso asi hodinu před přípravou vyndejte z lednice, aby mělo pokojovou teplotu. Otřete ho od směsi bylinek a koření a dejte ho zprudka ze všech stran opéct na litinovou pánev s máslem a snítkami bylinek. Když je maso zatáhnuté, píchněte do něho teploměr nebo sondu, přendejte na malý pekáč a dejte péct k bramborám do trouby na cca 7 až 10 minut, až teplota masa dosáhne asi 60 °C). 
  4. Na výpeku v pánvi (už bez bylinek a připečených kousků) orestujte najemno nasekanou šalotku. Po třech minutách ji zalijte suchým červeným vínem a to nechte zprudka zredukovat na polovinu množství. Pak do něho zamíchejte brusinky, osolte a provařte. Hotovou omáčku přeceďte. 
  5. Upečené maso z trouby vyndejte a nechte ho ještě pár minut odpočívat. Pak ho nakrájejte na plátky a podávejte s vinnou omáčkou a smetanovými bramborami.