Halíře dělají talíře! A když si oběd uvaříte přímo v kanceláři, ušetříte nejen spoustu peněz za jídlo z restaurace, ale také času stráveného dopoledním pročítáním meníček přilehlých hostinců nebo ještě hůř vařením mimo pracovní dobu. Na následující tři recepty vám navíc stačí běžné vybavení kancelářské kuchyňky – myčka, rychlovarná konvice či mikrovlnka.

Párky v rychlovarce jsou nestárnoucí klasika, ale dnes si připravíme o něco sofistikovanější pokrmy (byť stále hodné studentských kolejí). Ptáte-li se, co pohledávají takové šmakulády na Forbes Cooking, zkontrolujte dnešní datum! Jakkoli ironicky jsem s vařením začala, z úcty k surovinám jsem se snažila i poměrně polní podmínky využít ke vcelku přijatelnému výsledku, který také až znepokojivě rychle po focení zmizel…

Vaření s pomocí rychlovarky: ramen vs. čínská polévka

Pravidelná konzumace instantní nudlové polévky z vás s největší pravděpodobností udělá společenského vyvrhele i v očích nočního vrátného (nicméně díky tomu také nejspíš dostanete přidáno), stačí však přidat několik málo surovin a hned můžete tento zlatý grál instantních pokrmů vydávat za poměrně fancy ramen.

Vejce na ozdobu a dodání bílkovin vtipně uvaříte přímo v rychlovarce spolu s vodou na polévku. Pak už si vystačíte jen s nůžkami a surovinami, které vydrží poměrně dlouho v lednici, takže můžete (samozřejmě za stravenku) kdykoli pohostit i oblíbeného kolegu či kolegyni. Jen svůj opus vždy označujte jako ramen a ne instantní polévku a ideálně ho připravujte beze svědků.

Foto Eva Malúšová

Ramen a vejce z rychlovarné konvice

Na 1 velkou porci potřebujete:

  • 1 instantní asijskou nudlovou polévku
  • 1 vejce
  • ½ kostky marinovaného tofu
  • ½ malé plechovky sterilované kukuřice

Pro fancy feeling:

  • 1 jarní cibulka
  • Sriracha
  • Sezam

Postup

  1. Do rychlovarné konvice nalijte asi litr vody, opatrně do ní pomocí lžíce vložte vejce a vodu dejte vařit. Do misky vsypte nudle a sáčky s ochucením. Zalijte vroucí vodou dle návodu na obalu a přiklopte talířem. Vejce nechte v horké vodě v konvici ještě 10 minut hřát. Pro tekutější žloutek dobu o něco zkraťte. Vajíčko pak vyndejte, zchlaďte pod studenou vodou a oloupejte.
  2. Mezitím si pokrájejte nebo nastříhejte tofu a jarní cibulku. Tofu můžete ohřát v mikrovlnné troubě. Polévku obložte vajíčkem, tofu, kukuřicí, cibulkou a pro slavnostní vizáž ještě pokapejte srirachou a posypejte sezamem.

Jak vyčistit konvici: Vaření vajec v rychlovarné konvici je překvapivě bezpečné a rozhodně hygieničtější než ony slavné párky, ale pokud si tím vy nebo vaši kolegové nejste jistí, svařte v ní ocet s vodou v poměru 1 : 1. Po dovaření ho v ní nechte vychladnout, pak směs vylijte, konvici vypláchněte, uvařte v ní vodu čistou a nakonec konvici zevnitř omyjte a vypláchněte.

Koruna ke koruně: vaření v myčce na nádobí

Tento recept kolegům představte raději jako pošírovaného lososa než něco, co jste si pokoutně ukuchtili v myčce na nádobí. Nicméně, jak příšerně to zní, tak dalece to dává smysl – ryba připravovaná na nízkou teplotu ve vlastní šťávě je parádně šťavnatá, zelenina hezky uvařená a příprava sama velice ekologická – jídlo totiž uvaříte zároveň s mytím nádobí.

Pozor si dejte jen na dvě věci: abyste lososa opravdu pečlivě zabalili do několika vrstev alobalu a nedostalo se tak nic jak ven, tak dovnitř, a aby myčka byla nastavená na vhodný režim. Při tom 30minutovém by se nemusela ryba propéct a při příliš dlouhém by zase byla zbytečně vysušená. Jinak ovšem nemůžete šlápnout vedle. Tedy pokud je ve vaší kanceláři vůbec společensky přijatelné konzumovat rybu, jakkoli málo aromatickou…

Foto Eva Malúšová

Losos z myčky se zeleninou

Na 1 porci potřebujete:

  • 200g filet z lososa
  • Sůl & pepř
  • ½ bio citronu

K podávání:

  • 2 hrsti zeleniny (fazolky, brokolice, chřest)
  • Voda nebo vývar

Postup

  1. Na plát alobalu položte filet (pokud máte po ruce olivový olej nebo máslo, alobal i rybu tukem hojně potřete), osolte, opepřete a případně posypejte sušeným koprem, tymiánem či česnekem. Obložte 2 až 3 kolečky citronu, pevně zabalte a celý balíček zabalte do ještě jedné či dvou vrstev alobalu, aby se rybí aroma nedostalo do myčky a saponát zase do vašeho oběda.
  2. Očištěnou zeleninu vložte do zavařovací sklenice či těsnicí plastové krabičky, zalijte vodou či vývarem a osolte.
  3. Balíček i sklenici vložte do horní části myčky na nádobí a pusťte režim, jaký jste zvyklý. Samozřejmě použijte tabletu na mytí a při vaření tak nechte rovnou i umýt špinavé nádobí. Po doběhnutí balíček opatrně rozbalte a servírujte spolu se zeleninou.
Foto Eva Malúšová

Vaříme v mikrovlnné troubě (pro jednoho): brownie koláč do hrnku

Mug cake neboli koláček do hrnku z mikrovlnky má překvapivě lahodnou chuť a konzistenci podobnou brownie, je nerozpoznatelně veganský a hotový doslova za dvě minuty. Tedy dobu podstatně kratší, než by vám zabrala cesta do nejbližšího automatu, večerky či cukrárny pro něco dobrého při akutní chuti na sladké.

Další nespornou výhodou je příprava v hrnku, který dává všem jasně na srozuměnou, že váš koláček není záležitost určená k sharování. Nedochvilní jedinci pak mohou vyzkoušet i zdravou verzi mug caku, kterým vyřeší snídani přímo v kanceláři.

Foto Eva Malúšová

Čokoládový mug cake (vegan)

  • 3 rovné lžíce hladké mouky
  • ¼ lžičky kypřicího prášku
  • 1 špetka soli
  • 2 lžíce cukru (asi 3 sáčky cukříků do kávy)
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • 3 lžíce oleje
  • ¼ lžičky vanilky
  • 3 lžíce mléka (kravské či rostlinné)
  • 3 kostičky hořké čokolády

Postup

  1. Smíchejte mouku, kypřicí prášek, sůl, cukr, kakao, olej, vanilku a mléko na tužší, ale stále tekoucí těsto. Přendejte ho do olejem vymazaného hrnku (nebo těsto přímo v hrnku i smíchejte a přendávání vynechte). Těsto by nemělo sahat do více než ⅔ nádoby, aby nevyteklo.
  2. Posypejte nasekanou čokoládou, vložte na papírové utěrce, kdyby přece jen těsto vyteklo, do mikrovlnné trouby a nastavte na 70 vteřin. Koláč se bude „péct“ ještě chvíli po vytažení, takže by měl působit lehce nedopečeně. Pokud by vám ovšem připadal nedopečený i minutu po vyndání, přidejte ještě 15 až 25 vteřin, přesná doba vždy záleží na konkrétní troubě.
  3. Koláč nechte minutu vychladnout a poté ihned servírujte, mug cake jezte vždy ještě teplý, po vychladnutí totiž trochu ztuhne.
  4. Když si budete chtít šplhnout u oblíbené kolegyně se slabostí pro čokoládu, ke koláčku kupte šlehačku, vanilkovou zmrzlinu nebo kysanou smetanu, s horkým brownie se skvěle doplňuje.

Tip: Místo oleje můžete použít stejné množství ořechového másla a těsto pak dle potřeby zředit mlékem. Nebo místo čokolády přidejte lžíci Nutelly či sekaných ořechů. Základ lze ochutit také trochou rozpustné kávy či skořice.

Dobrou chuť a hezký apríl!

Foto Eva Malúšová