Pokud máte rádi vejce s alespoň částečně tekoucím žloutkem, pak vajíčka marinovaná v sójovce budete milovat. Slaná marináda je perfektně ochutí a zároveň bílku příjemně změní strukturu. Jediný problém je, že taková vejce pak nejspíš budete chtít jíst pořád.
Marinovaná vejce v sójové omáčce
Na nakládaná vejce potřebujete:
- 6 vajec (ne hned po snůšce)
- ¾ hrnku sójové omáčky
- 3 lžíce rýžového octa
- 2 stroužky česneku
- ½ lžičky sezamového oleje
K podávání:
- 1 hrnek sushi či jasmínové rýže
- 2 lžíce rýžového octa
- ½ lžičky soli
- 1 lžíce cukru
- Salát z mořských řas wakame
- Sezam na posypání
Postup
- Aby šla vejce dobře oloupat, nepoužívejte ta úplně nejčerstvější, ale raději pár dnů stará. V rendlíku přiveďte vodu k varu, na stopkách si nastavte 6 minut a 45 vteřin, vejce opatrně vložte do vody a spusťte časovač. Mezitím si do větší mísy připravte studenou vodu s několika hrstmi ledu. Rychlé zchlazení totiž pomůže efektivnímu oloupání vajec.
- Jakmile časovač doběhne, děrovanou lžící vejce přendejte do nádoby s ledovou vodou, nechte je v ní 5 minut chladnout, poté jim naťukejte skořápku a pod vodou vejce oloupejte. Loupat začínejte u širšího konce se vzduchovou bublinou.
- Sójovou omáčku smíchejte v misce (zhruba tak velké jako oněch šest vajec) s octem, plátky česneku a sezamovým olejem a vejce do ní na 8 až 12 hodin naložte. V polovině marinování vejce otočte. Vejce můžete marinovat až dva dny, ale v tom případě sójovku zřeďte vodou, vajíčka by jinak byla moc slaná.
- Vejce vyndejte z marinády a buď rovnou použijte, nebo přendejte do jiné misky, uchovávejte v lednici a do dvou dnů spotřebujte.
S čím naložená vejce jíst
Vejce podávejte jen tak jako svačinu, posypaná sezamem nebo jarní cibulkou, se sushi rýží ochucenou octem, solí a cukrem (jak na to, najdete v receptu na temaki sushi kuličky), wakame salátem, zbylou přílohovou rýží nebo s polévkami.
Perfektní jsou s rychlým ramenem s karamelizovaným masem, poctivým tradičním ramenem, rychlou kimči polévkou, bleskovými nudlemi se zeleným pestem nebo třeba kuřecí hot & sour polévkou. Parádu ovšem udělají i na asijsky laděné snídaňové topince.
Tip: Do marinády přidejte i trochu čerstvého nebo sušeného chilli.