Nadýchaný lívanec, šťavnaté burgerové maso, rozteklý čedar plus pikantní majonéza. A nezapomeňte na okurku! Hit sociálních sítí pražských foodies z Bistra Monk 2 vznikl původně z recese, ale kombo je to tak dobré, že už na lístku nového podniku zůstal. A jeho autor nám prozradil recept.

S cílem přenést na Malou Stranu trochu té brunchové kultury sestavil menu šéfkuchař Jakub Čadina, který do druhé pobočky Bistra Monk přišel z Le Terroir. Kromě Monk Muffinu si zde po celý den dáte další fantastické snídaně, jako jsou vejce Benedikt Carbonara, borůvkové lívance nebo Mimosa.

Kuba Čadina se celkem nepřekvapivě s přípravou brunchů nespokojí, na Maltézském náměstí mají v plánu brzy otevřít druhou část podniku, večerní bar. Monk Social Club slibuje propojení vína, tradičních i netradičních koktejlů a, jak doufáme, také osobitého a netradičního vaření.

Foto Eva Malúšová

Monk Muffin

Na 5 porcí potřebujete:

  • 8 g sušeného droždí (nebo 20 g čerstvého)
  • 20 g cukru
  • 400 ml vlažné vody
  • 300 g hladké mouky
  • 5 g kypřicího prášku
  • 10 g soli
  • přepuštěné máslo

Pikantní majonéza:

  • 300 g majonézy
  • ½ citronu (šťáva i kůra)
  • 5 g uzené papriky
  • 30 g srirachy (nebo dle chuti)

Na maso:

  • 600 g mletého hovězího masa (ideálně prorostlé)
  • 8 g soli
  • 2 g čerstvého mletého pepře
  • olej

Dále:

  • 10 plátků čedaru
  • kyselé okurky
  • 5 vajec
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Začněte s přípravou crumpets, tradičního anglického snídaňového pečiva. Je to zvláštní, ale o to lepší kombinace lívance a anglického muffinu. Droždí s cukrem a lžící hladké mouky vmíchejte do vody. Nechte deset minut na teple vzejít, mezitím si promíchejte mouku s kypřicím práškem a solí. Vmíchejte kvásek a nechte hodinu v teple kynout.
  2. Z těsta pak pomalu na přepuštěném másle smažte lívanečky. Nejlépe to jde v tvořicím kolečku potřeném máslem nebo lívanečníku, těsto plňte zhruba do 1,5 centimetru výšky. Crumpets jsou nejlepší čerstvé, ale jíst je můžete i druhý den rozpečené v topinkovači nebo ohřáté na pánvi.
  3. Všechny ingredience na majonézu promíchejte dohromady.
  4. U masa je důležité ho pořádně zpracovat, podobně jako propracováváte těsto. Drží si potom lépe tvar i šťavnatost. Maso ochuťte solí a čerstvě mletým pepřem a tvořte z něj placky o váze cca šedesát gramů a tloušťce cca čtyři milimetry. Zprudka je opečte na pánvi s trochou tuku, stáhněte z tepla, poklaďte plátky čedaru a nechte ho rozpustit pod grilem nebo pomocí letlampy.
  5. Mezitím si pokrájejte na plátky kyselé okurky a z vajec usmažte volská oka.
  6. Jakmile je sýr rozpuštěný, potřete spodní lívanec ochucenou majonézou, obložte dvěma plátky masa, okurkou, vejcem a přikryjte dalším crumpetem potřeným (z vnitřní části) majonézou.
Foto Eva Malúšová