Názvy polských národních jídel pro nás mohou být trochu matoucí (chłodnik litewski, pierogi ruskie), ale když v kuchyni pomineme složitou politicko-geografickou situaci regionu, skvěle si pochutnáme.
Ruské se tyto jemné pirohy nejmenují po Rusku, ale po Červené Rusi (tedy víceméně území Haliče) a po ruské invazi na Ukrajinu je dokonce některé polské restaurace přejmenovaly na pierogi ukraińskie či neutrální pirohy plněné bramborami a tvarohem. Jedná se o krásnou ukázku nejen symbolické solidarity, ale i toho, jak z prostých surovin vykouzlíte lahodný pokrm plný chuti.
Pierogi ruskie (pirohy s bramborovou náplní a slaninou)
Na 3 porce potřebujete:
- 300 g hladké mouky + na podsypání
- ½ lžičky soli
- 125 ml vroucí vody
- 1 vejce
- 1 lžička slunečnicového oleje
Na náplň:
- 2 větší brambory (200 g)
- 80 g slaniny (nebo 50 g másla pro vege verzi)
- 2 střední cibule
- 125 g tučného tvarohu
- Sůl & pepř
K podávání:
- ½ kelímku kysané smetany
- Čerstvá pažitka nebo kopr
Postup
- Já těsto chystám ve stolním mixéru, pokud si taky chcete ušetřit práci, suroviny odvažte přímo do něj a vše rozmixujte na hladké nelepivé těsto. Pokud vhodný mixér nemáte, vše zpracujte vidličkou a poté co nejpoctivěji rukama (až směs trochu zchladne). Těsto zabalte do fólie a nechte v chladu alespoň půl hodiny odležet.
- Mezitím oloupejte, nakrájejte na kostky a v osolené vodě uvařte doměkka brambory. Uvařené brambory sceďte a rozšťouchejte.
- Na pánvi ve stejnou chvíli nechte nasucho vyškvařit kostičky slaniny. Jakmile jsou hezky zlatavé, děrovanou lžící je vyndejte stranou a na tuku pozvolna dozlatova orestujte najemno pokrájenou cibuli. Během pečení ji dost osolte. Pokud slaninu nejíte, cibuli opečte na másle. Třetinu cibule dejte ke slanině, tu pak použijete k servírování.
- Zbylé dvě třetiny cibule vmíchejte spolu s tvarohem, solí a štědrou dávkou čerstvě mletého pepře k bramborám.
- Na pomoučené ploše rozválejte těsto na 2 až 3mm silný plát a vykrajujte asi 10cm kolečka. Doprostřed každého vložte lžičku náplně, přehněte napůl a spojte kraje. Kdyby se to nedařilo, potřete je trochou vody. Pro zapletený vzhled můžete okraje postupně přehýbat jako na fotce výše. Naopak jednodušší způsob je si v domácích potřebách pořídit plastovou formičku na taštičky a pracovat s ní.
- Když máte všechny pirohy hotové, vhoďte je do velkého hrnce s osolenou vroucí vodou a vařte 3 minuty od momentu, kdy vyplují na povrch. Podávejte s kysanou smetanou, ohřátou opečenou slaninou a cibulí, čerstvě mletým pepřem a pažitkou nebo koprem.
Tip: Je to velice nepravděpodobné, ale pokud by se stalo, že vám nějaké pirohy zbudou, opečte je pak na troše tuku na pánvi. Nejen, že se ohřejí, ale ještě získají lahodnou zlatavou kůrčičku.