Názvy polských národních jídel pro nás mohou být trochu matoucí (chłodnik litewski, pierogi ruskie), ale když v kuchyni pomineme složitou politicko-geografickou situaci regionu, skvěle si pochutnáme.

Ruské se tyto jemné pirohy nejmenují po Rusku, ale po Červené Rusi (tedy víceméně území Haliče) a po ruské invazi na Ukrajinu je dokonce některé polské restaurace přejmenovaly na pierogi ukraińskie či neutrální pirohy plněné bramborami a tvarohem. Jedná se o krásnou ukázku nejen symbolické solidarity, ale i toho, jak z prostých surovin vykouzlíte lahodný pokrm plný chuti.

Pierogi ruskie (pirohy s bramborovou náplní a slaninou)

Na 3 porce potřebujete:

  • 300 g hladké mouky + na podsypání
  • ½ lžičky soli
  • 125 ml vroucí vody
  • 1 vejce
  • 1 lžička slunečnicového oleje 

Na náplň:

  • 2 větší brambory (200 g)
  • 80 g slaniny (nebo 50 g másla pro vege verzi)
  • 2 střední cibule
  • 125 g tučného tvarohu
  • Sůl & pepř

K podávání:

  • ½ kelímku kysané smetany
  • Čerstvá pažitka nebo kopr

Postup

  1. Já těsto chystám ve stolním mixéru, pokud si taky chcete ušetřit práci, suroviny odvažte přímo do něj a vše rozmixujte na hladké nelepivé těsto. Pokud vhodný mixér nemáte, vše zpracujte vidličkou a poté co nejpoctivěji rukama (až směs trochu zchladne). Těsto zabalte do fólie a nechte v chladu alespoň půl hodiny odležet.
  2. Mezitím oloupejte, nakrájejte na kostky a v osolené vodě uvařte doměkka brambory. Uvařené brambory sceďte a rozšťouchejte.
  3. Na pánvi ve stejnou chvíli nechte nasucho vyškvařit kostičky slaniny. Jakmile jsou hezky zlatavé, děrovanou lžící je vyndejte stranou a na tuku pozvolna dozlatova orestujte najemno pokrájenou cibuli. Během pečení ji dost osolte. Pokud slaninu nejíte, cibuli opečte na másle. Třetinu cibule dejte ke slanině, tu pak použijete k servírování.
  4. Zbylé dvě třetiny cibule vmíchejte spolu s tvarohem, solí a štědrou dávkou čerstvě mletého pepře k bramborám.
  5. Na pomoučené ploše rozválejte těsto na 2 až 3mm silný plát a vykrajujte asi 10cm kolečka. Doprostřed každého vložte lžičku náplně, přehněte napůl a spojte kraje. Kdyby se to nedařilo, potřete je trochou vody. Pro zapletený vzhled můžete okraje postupně přehýbat jako na fotce výše. Naopak jednodušší způsob je si v domácích potřebách pořídit plastovou formičku na taštičky a pracovat s ní.
  6. Když máte všechny pirohy hotové, vhoďte je do velkého hrnce s osolenou vroucí vodou a vařte 3 minuty od momentu, kdy vyplují na povrch. Podávejte s kysanou smetanou, ohřátou opečenou slaninou a cibulí, čerstvě mletým pepřem a pažitkou nebo koprem.

Tip: Je to velice nepravděpodobné, ale pokud by se stalo, že vám nějaké pirohy zbudou, opečte je pak na troše tuku na pánvi. Nejen, že se ohřejí, ale ještě získají lahodnou zlatavou kůrčičku.